Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

50 αποχρώσεις του γκρι: το αμφιλεγόμενο βιβλίο που σπάει ταμεία

Πώς το βιβλίο 50 αποχρώσεις του γκρι κατάφερε να ξεπεράσει πάνω από 31 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και όλα αυτά μέσα σε έξι μήνες;
Το πολυσυζητημένο βιβλίο 50 αποχρώσεις του γκρι, είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας της Ε.L.James που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη. Έχει μεταφραστεί σε 38 γλώσσες, έχει σπάσει το ρεκόρ πωλήσεων του Κώδικα Da Vinci,του Ηarry Potter και συνεχίζει.....

Πρόκειται για ένα σχετικά καλογραμμένο «μυθιστόρημα» (θυμίζει τους έρωτες που συχνά συναντούμε στα Άρλεκιν-οι διαφορές τους εντοπίζονται στο μέγεθος κ στα διαφορετικά σημεία πώλησης) στο οποίο η νεαρή Αναστάζια, υποχρεώνεται από την άρρωστη συγκάτοικό της να την αντικαταστήσει, παίρνοντας συνέντευξη από τον φτασμένο επιχειρηματία με τον αλλοπρόσαλλο χαρακτήρα Christian Grey (εξ ου και ο τίτλος του πρωτοτύπου 50 shades of Grey με την κάπως αποτυχημένη μετάφραση στα ελληνικά: 50 αποχρώσεις του γκρι η οποία παραπέμπει στο χρώμα).
Στο βιβλίο Πενήντα αποχρώσεις του γκρι, ο κύριος Grey εκτός από πάμπλουτος διαθέτει και απολλώνια ομορφιά-όπως λίγο πολύ όλοι οι πρωταγωνιστές βιβλίων και ταινιών- πράγμα που κάνει την νεαρή Αναστάζια να τον ερωτευτεί από την πρώτη τους συνάντηση. Εκείνος ξεκαθαρίζει τη θέση του, δεν είναι διατεθειμένος να δεσμευτεί…θέλει απλώς σωματική επαφή.
Της αποκαλύπτει τις σαδομαζοχιστικές του τάσεις και αυτή αρχίζει να σκέφτεται πολύ σοβαρά να δεχτεί την πρότασή του να γίνει η υποτακτική του.
Ο Christian είναι και control freak. Θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο της υποτακτικής του. Από το πως θα ντύνεται, τι θα τρώει και πότε, μέχρι και πως θα συμπεριφέρεται την ώρα που κάνουν έρωτα. Με ακριβά δώρα (κινητά, υπολογιστές, αυτοκίνητα) και με προκλητική συμπεριφορά -που όσο να΄ναι ιντριγκάρει τις γυναίκες, πόσο μάλλον τις νεαρές- κάνει πιο εύκολη την αποπλάνηση της δεσποινίδας Στηλ.
Η αλήθεια είναι ότι ναι μεν διαβάζεται απνευστί, λείπει όμως αυτό το κάτι που σου μένει αφού διαβάσεις ένα καλό βιβλίο. Πολύς χαμός για το τίποτα. Άποψη που θα συμμερίζονταν οι λάτρεις της κλασσικής ερωτικής λογοτεχνίας. Το ρεκόρ πωλήσεων του βιβλίου 50 αποχρώσεις του γκρι παγκοσμίως λέει βέβαια άλλα.
Αναμένεται το δεύτερο βιβλίο μέσα στο Σεπτέμβρη. Οργιάζουν δε, οι φήμες μεταφοράς του βιβλίου σε ταινία από τους παραγωγούς του Hollywood.