Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

Κέικ σοκολάτας με επικάλυψη κρέμας μόκας


Κέικ σοκολάτας με επικάλυψη κρέμας μόκας

ΥΛΙΚΑ

  • 210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. σόδα
  • Αλάτι 3/4 κ.γ. για το κέικ και 1/4 κ.γ. για την κρέμα
  • 8 κ.σ. κακάο
  • 160 ml νερό
  • 20 γρ. καφέ εσπρέσο 5 γρ. για το κέικ και 15 γρ. για την κρέμα
  • 160 ml. γάλα
  • 180 γρ. βούτυρο
  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ( 2 κ.γ.για το κέικ και 1 κ.γ. για την κρέμα)
  • 3 αυγά
  • 170 γρ. σοκολάτα γάλακτος
  • 90 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 339 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 400 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Χρόνος Προετοιμασίας
  • 90'
  • Βαθμός Δυσκολίας
  • Εύκολη
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Βάζουμε τη σχάρα μας στη μεσαία θέση.
Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί 33x22 εκ. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του με λίγο αλεύρι. Αφήνουμε στην άκρη.
Αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπόλ. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το κακάο, το νερό και 1 κ.γ. εσπρέσσο μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 3 περίπου λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμη 4 λεπτά. Σταματάμε το χτύπημα και μαζέυουμε το μίγμα απο τα τοιχώματα του κάδου και απο το εξάτηρμα του μίξερ με μια σπάτουλα.
Συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Σταματάμε πάλι το χτύπημα και μαζεύουμε το μίγμα απο τα τοιχώματα.
Προσθέτουμε στο μίγμα το 1/3 του μίγματος με το αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το μισό απο το μίγμα του κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να προσθέσουμε όλα μας τα υλικά.
Σταματάμε το χτύπημα και μεταφέρουμε τη ζύμη που έχει προκύψει στο ταψί που έχουμε προετοιμάσει.
Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να βάζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού και να βγάινει καθαρό.
Για την επικάλυψη μόκας:
Σε ένα μικρό μπολάκι διαλύουμε τον καφέ με 1 κ.γ. ζεστό νερό.Αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε το γάλα και τις σοκολάτες σε μπέν μαρί και ανακατέυουμε μέχρι να λιώσουν και να ομοιογενοποιηθούν. Αποσύρουμε απο τη φωτιά και το αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τον διαλυμμένο καφέ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το μίγμα της σοκολάτας και χτυπάμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Σταματάμε το χτύπημα και μαζεύουμε με τη σπάτουλα τυχόν υπολείμματα του μίγματος απο τα τοιχώματα του μίξερ.
Ξεκινάμε πάλι το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε για ένα ακόμη λεπτό σε υψηλή ταχύτητα.
Καλύπτουμε το κέικ μας με την βουτυρόκρεμα μόκας που φτιάξαμε. Άν δεν σερβίρουμε αμέσως, καλύπτουμε το κέικ με μεμβράνη και το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι και 3 ημέρες. Πρίν σερβίρουμε το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μισή ώρα.
πηγή