Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

Βίλα Wienberg....."Το μικρό σπίτι στο λιβάδι"



Τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό , η ατμόσφαιρα είναι ήρεμη και χαλαρωτική . Μόλις το πόδι αγγίζει το έδαφος αυτής της κατοικίας , ένα ιδιαίτερο συναίσθημα δημιουργείται. Ένα συναίσθημα ευχάριστο , μυστηριώδες .Χτισμένο  έτσι όπου το Γιν και το Γιανγκ βρήκε επιτέλους την τέλεια ισορροπία και την αρμονία του . Είναι αρκετά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι στην πραγματικότητα βρίσκετε σε μια πολύ παραδοσιακή γειτονιά , Højbjerg , που βρίσκεται στα προάστια του Aarhus .


Μέχρι πρόσφατα , αυτό το μικρό γωνιακό οικόπεδο είχε μέσα ένα μικρό εξοχικό , που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1942 και αργότερα έμεινε σχεδόν κρυμμένο πίσω από τα ψηλά δέντρα . Το εξοχικό σπίτι έχει πλέον ενσωματωθεί σε ένα ολοκαίνουργιο , ψηλό και εντυπωσιακό οίκημα . Οι τοίχοι έχουν δημιουργηθεί με μεγάλες σανίδες στο εξωτερικό και η βίλα ανοίγει με τον περιβάλλοντα χώρο με τα παράθυρα που έχουν  τέλειες αναλογίες για τον διπλό σκοπό τους , προσκαλώντας τη φύση  , καθώς και δημιουργώντας μια ζεστή και χαλαρωτική αίσθηση .
Η βίλα, η οποία έχει βραβευτεί με την πόλη του Aarhus Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2008 , σπάει παιχνιδιάρικα το αυστηρά τετράγωνο σχήμα του οικοπέδου σε μια προσεκτική ενορχήστρωση των γωνιών και δυο επίπεδα . Ο τρόπος που φαίνεται να αναπτύσσεται οργανικά στην πλούσια βλάστηση από πεύκα  και ροδόδεντρα, αφήνει την αίσθηση στο θεατή ότι αυτή η βίλα απλά φύτρωσε από το έδαφος !
Φως και σκιά
Ήταν οι κοινές δημιουργικές δυνάμεις και τα όνειρα των αρχιτεκτόνων Mette και Martin Wienberg που οδήγησαν σε αυτό το συναρπαστικό και untraditional σχέδιο.  Με τη δημιουργία μια σκεπαστής εισόδου σε ένα αρκετά αυστηρό ύφος που κυριαρχεί το μαύρο ξύλο και το σκυρόδεμα , ήθελαν να ενισχύσουν την αίσθηση από την αρχιτεκτονική  πολυτέλεια στην καταπράσινη φύση .

Τα φυτά και τα δέντρα είναι απαραίτητα για τη σχεδίαση : Όλα τα παρτέρια στρωμένα με χοντρό φλοιό  , προκειμένου να ενισχύσει την ψευδαίσθηση του "Tο μικρό σπίτι στο λιβάδι» και το φυσικό μωσαϊκό του φυλλώματος δημιουργεί παιχνίδια με τις σκιές και το φως .Αυτό το ζευγάρι δεν ζήτησε την μεγάλη πανοραμική θέα , αλλά μάλλον μια δυναμική ποικιλία από ενδιαφέρουσες απόψεις φέρνοντας μια μοναδική ατμόσφαιρα σε κάθε δωμάτιο  .

via