Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

Για ποιους λόγους απιστεί ο άντρας και για ποιους η γυναίκα;

Για ποιους λόγους απιστεί ο άντρας και για ποιους η γυναίκα;Ο ερωτευμένος δεν μπορεί καν να σκεφτεί να απιστήσει. Είναι μαγεμένος και νιώθει ελεύθερος.
Η απιστία αφορά όσους θέλουν να διαφύγουν. Είτε από τη σχέση τους... είτε από τον ίδιο τους τον εαυτό.
Α. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν άνδρα και γυναίκα στην απιστία;

 • Έλλειψη συναισθηματικής ή/και σ3ξουαλικής επικοινωνίας: H αποξένωση του ζευγαριού που έχει πάψει να μοιράζεται αληθινά συναισθήματα, σκέψεις, μια κοινή εpωτική ζωή.
 • Ανάγκη επιβεβαίωσης – ναρκισσιστικής τροφής: Εδώ συναντούμε κυρίως άνδρες και γυναίκες με βαθιά ριζωμένες ανασφάλειες και αδυναμία ουσιαστικής επένδυσης σε μια σχέση. Άτομα που δεν αφήνονται ποτέ στα χέρια του συντρόφου τους... αλλά σπαταλώνται στα χέρια πολλών για να νιώσουν αποδεκτοί, ενώ παράλληλα χτίζουν τις τέλειες συνθήκες για να μην τους αποδεχτεί κανείς γι' αυτό που πραγματικά είναι.
 • Η ουσιαστική κρίση ταυτότητας και ρόλου κατά τη μέση ηλικία: Ο άνδρας, που νιώθει να χάνει τον ένα βασικό ρόλο της ζωής του (τον επαγγελματικό), προσπαθεί να κυνηγήσει τον άλλο βασικό ρόλο του: το ρόλο του εραστή. Και η γυναίκα όμως, που απομακρύνεται σταδιακά από το ρόλο της μητέρας, ενώ τα παιδιά ανεξαρτητοποιούνται, εφόσον η σχέση της είναι νεκρή, αποζητά έξω από αυτήν την εpωτική και –κυρίως– συναισθηματική της ολοκλήρωση.
 • Σ3ξουαλικός κορεσμός ή ύπαρξη κάποιου σ3ξουαλικού προβλήματος, το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί και δουλευθεί, σε έναν ή και στους δύο συντρόφους.
 • Η επικριτική στάση, η υποτίμηση και η απαξίωση μέσα στη σχέση, που κάνουν τους συντρόφους δυο ξένους, με βαθιά ανάγκη να διαφύγουν από την ψυχολογική κακοποίηση που δέχονται.
Β. Ο άνδρας είναι πολύ πιο πιθανό να απιστήσει όταν:
 • αισθάνεται ότι παραμελείται από τη σύντροφό του ή όταν αισθάνεται ότι δεν είναι τόσο σημαντικός για εκείνη όσο στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά μετά τον ερχομό των παιδιών στη ζωή του ζευγαριού ή όταν η γυναίκα δώσει προτεραιότητα σε άλλους τομείς της ζωής της, όπως για παράδειγμα στην καριέρα της.
 • δεν λαμβάνει σ3ξουαλική ικανοποίηση μέσα από τη σχέση του. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε λόγω αραίωσης των σ3ξουαλικών επαφών με τη σύντροφό του είτε λόγω κακής ποιότητας των επαφών τους. Μάλιστα, πολύ συχνά ο άνδρας που βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα σ3ξουαλικής φύσεως νιώθει την επιθυμία να βρεθεί εpωτικά με μια άλλη γυναίκα, για να ελέγξει αν το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται μόνο με τη σύζυγό του ή και με άλλες παρτενέρ.
 • παρατηρεί τη σύντροφό του να παραμελεί την εικόνα της. Πολύ συχνά οι άνδρες δυσανασχετούν και είναι επιρρεπείς στην απιστία όταν βλέπουν τη γυναίκα τους να παίρνει κιλά, να μην προσέχει την υγιεινή της, την ενδυμασία της και τη συμπεριφορά της απέναντί τους. Ο άνδρας απομακρύνεται και είναι επιρρεπής στην απιστία όταν η γυναίκα του σταματά να τρέφει το θηλυκό της κομμάτι.
 • έχει ανάγκη να διαφύγει από την καθημερινότητα, από τα προβλήματα και τις υπερβολικές απαιτήσεις. Ο άνδρας βλέπει τη σαρκική του απιστία ως τρόπο αγχόλυσης, προσωρινής διαφυγής από την απαιτητική καθημερινότητα, αφού με μια εpωτική παρτενέρ δεν θα χρειαστεί να επικοινωνήσει και να ανοιχτεί.
 • νιώθει πως έχει χάσει το ρόλο του εραστή μέσα στην σχέση του – ένας ρόλος κυρίαρχος στον ψυχισμό του άνδρα.
Η γυναίκα είναι πολύ πιο πιθανό να απιστήσει όταν:
 • νιώθει ότι δεν καλύπτεται συναισθηματικά. Όταν της λείπει η τρυφερότητα, η κατανόηση, η αναγνώριση της αξίας της και των όσων προσφέρει στο σύστημα της οικογένειάς της μέσω των πολλαπλών της ρόλων.
 • η επικοινωνία ανάμεσα σε εκείνη και το σύντροφό της είναι ελλιπής. Όταν αισθάνεται ότι ο σύντροφός της δεν ακούει τις ανάγκες της, ενώ εκείνη προσπαθεί να τις επικοινωνήσει – όταν αισθάνεται μόνη στη σχέση της.
 • νιώθει παραμελημένη ως γυναίκα. Όταν δεν λαμβάνει επιβεβαίωση της θηλυκής της εικόνας. Οι έρευνες δείχνουν πως αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται όλο και πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας 30–35 ετών, που αισθάνονται ότι ο σύντροφός τους δεν ασχολείται μαζί τους, δεν τις διεκδικεί και ουσιαστικά εισπράττουν ματαίωση και απόρριψη ως προς τη θηλυκή τους πλευρά.
 • αποδυναμώνεται η εικόνα του άνδρα τους. Σημείο των καιρών, που προβληματίζει όλο και περισσότερο τους ειδικούς, αφού ο Έλληνας άνδρας γίνεται όλο και πιο ευάλωτος μέσα από τη δυσκολία του να αναπτυχθεί επαγγελματικά και να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του, με συνέπεια να αποδυναμώνεται ψυχικά και σ3ξουαλικά μέσα στη σχέση του. Η γυναίκα που δεν έχει αγαπήσει ουσιαστικά τον άνδρα αυτό –με τα δυνατά και αδύναμα σημεία του– είναι πιθανό να ψάξει εκτός σχέσης έναν άλλο επιφανειακά δυνατό άνδρα.
Φυσικά, συχνά αιτία της απιστίας είναι και βαθύτερες ανασφάλειες, όπως ο φόβος κάποιου να αφεθεί και να εμπιστευτεί, να δεσμευτεί ουσιαστικά σε μια αποκλειστική σχέση, αλλά και η προσπάθεια ενός άνδρα ή μιας γυναίκας να προλάβει τον άλλον, τον οποίο ουσιαστικά δεν εμπιστεύεται – να απιστήσει, δηλαδή, πριν προδοθεί.
Ουσιαστικά όμως...
«Απιστία είναι να μην πιστεύεις ότι στη σχέση που έχεις μαζί του/της θα βρεις αυτό που ψάχνεις... και το ψάχνεις αλλού». (Χόρχε Μπουκάι, Ο Δρόμος της Συνάντησης.)

πηγή