Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τουριστική Πρόταση: Άνω Πορρόια Σερρών




Γράφει ο Κωνσταντίνος Καλέσης
Άνω Πορρόια Σερρών

Τι να πρωτοπεί κανείς γι αυτόν τον μαγικό τόπο. Ένα πραγματικό διαμάντι. Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες του όρους Μπέλες, αγναντεύει την μοναδική λίμνη Κερκίνη. Σε ύψος 385 μέτρων και με εύκολη πρόσβαση οι 1000 και πλέον μόνιμοι κάτοικοι του, εγγυώνται στους επισκέπτες μια ταξιδιωτική εμπειρία μοναδικού επιπέδου. Η γραφικότητα του χωριού μοναδική. Το αισθησιακό πλατανόδασος σου δημιουργεί έντονα συναισθήματα, σε προκαλεί να ερευνήσεις κάθε σπιθαμή αυτού του πανέμορφου Μακεδονίτικου οικισμού.
porogia1
porogia2
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το μωσαικό των διαφορετικών τοπικών πληθυσμών οι οποίοι εγκαταστάθηκαν τον 19ο αιώνα στην περιοχή από το Μέτσοβο, την Σαμαρίνα το Νυμφαίο και άλλα σημεία της χώρας. Πόντιοι και Μικρασιάτες συμπλήρωσαν τον δημιουργικό αυτό κοινωνικό ιστό. Αυτή η ιδιαιτερότητα, δημιούργησε μια πολυπολιτισμικότητα η οποία έδρασε ευεργετικά στους κατοίκους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν το 1935 και την εποχή που ακόμα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είχαν αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρισμού, το χωριό ηλεκτροφωτίστηκε από αυτόνομη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η ιστορία του Δημήτρη Ίτσιου ο οποίος ήταν επικεφαλής της αντίστασης στο πολυβολείο, Π8 στην ομορφοπλαγιά του Μπέλες πάνω από το χωριό. Ο έφεδρος λοχίας μαζί με 5 φαντάρους εξουδετέρωσαν 230 γερμανούς στρατιώτες, ώσπου στο τέλος ο Ίτσιος μένοντας τελευταίος, εκτελέστηκε από τον γερμανό διοικητή. Ήταν όντας ένας από τους πρώτους ήρωες της εποχής του.
porogia3
Εκπληκτικής αισθητικής αποτελεί και η τριών επιπέδων πλατεία του χωριού. Η πασίγνωστη αυτή πλατεία, αποτελεί το σύγχρονο κέντρο του οικισμού, όπου θα συναντήσουμε καταστήματα εστίασης και εμπορικά καταστήματα, το δημοτικό αναψυκτήριο και παιδικές χαρές. Η εμπειρία του να απολαύσεις το καφέ σου στη πλατεία αυτή πραγματικά είναι ανεπανάληπτη. Οδηγώντας βορειότερα προς την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου συναντάμε ταβέρνες όπου ο επισκέπτης βρισκόμενος ανάμεσα στα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, θα γευτεί τις ντόπιες λιχουδιές, με τα βουβαλίσια προϊόντα να ξεχωρίζουν.
porogia4
Οι κάτοικοι των Άνω Πορροίων ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια κυρίως του καπνού, αλλά και με τη κτηνοτροφία. Ο τουρισμός σίγουρα αποτελεί ένα παράγοντα εσόδων για τη τοπική κοινωνία, αφού το χωριό είναι από τα πιο όμορφα της Μακεδονίας.
Εκατοντάδες επισκέπτες συμμετέχουν στο έθιμο των γουρουνοσφάγειων στις 26 Δεκεμβρίου όπου το φαγητό το ποτό και η  μουσική δεν αφήνουν πολλά ‘’περιθώρια’’. Πόλο έλξης αποτελεί και το πανηγύρι της Παναγίας στις 15 Αυγούστου, με δεκάδες εκδηλώσεις να  κρατούν έντονο το ενδιαφέρον όλων.
Η ονομασία Πορρόια (Πορρόι) φαίνεται ότι προϋπήρχε της εγκατάστασης των νέων αποίκων στην περιοχή. Πιθανώς ο νέος οικισμός να ονομάστηκε Άνω Πορρόια θέλοντας να ξεχωρίσει από τον προϋπάρχοντα προς την πεδιάδα οικισμό. Μια άλλη θεωρία μας οδηγεί στον συνδυασμό των λέξεων Πόρος (πέρασμα) και ροιά (ροή), συνδυαζόμενη με τα άφθονα ρέοντα νερά από τις πηγές του βουνού που τα διασχίζουν.
porogia5
Τα Άνω Πορρόια δικαίως αποκαλούνται το διαμάντι του Μπέλες. Η αμφιθεατρική του ανάπτυξη με θέα που μαγεύει, ο ήλιος που το λούζει όλη την ημέρα, τα γάργαρα νερά, τα πλατάνια, και η αίσθηση ελευθερίας αποτελούν το διαβατήριο για μια αξέχαστη διαμονή.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου