Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ

 Αφράτα γιαουρτοπιτάκια που δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο!!!



θα χρειαστούμε:
(για τη ζύμη)
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κεσεδάκι γιαούρτι (με την πέτσα)
1 κεσεδάκι σπορέλαιο
1/2 κεσεδάκι γάλα
1/2 κεσεδάκι νερό
1 κ. γλυκού αλάτι
2 μπέικιν ή 40 γρ. (αν έχετε χύμα)

(για τη γέμιση)
250 γρ. φέτα
250 γρ. μυζήθρα
μαύρο πιπέρι
μοσχοκάρυδο σκόνη
και ένα αυγό χτυπημένο με ελάχιστο νερό για το άλλειμα

διαδικασία:
Ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υγρά σε μία λεκάνη και έπειτα προσθέτουμε το μπέικιν και σιγά σιγά το αλεύρι για να γίνει μια ζύμη εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια/λεκάνη. Η ζύμη δε χρειάζεται να ξεκουραστεί. Ετοιμάζουμε τη γέμιση και...
...παίρνουμε κομμάτια από το ζυμάρι στο μέγεθος που θέλουμε και τ' ανοίγουμε με το χέρι σε σχήμα στρογγυλό ή αν θέλουμε να έχουν ομοιόμορφο σχήμα ανοίγουμε με τον πλάστη ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης και με μία κουπ πατ στρογγυλή (π.χ. μία κούπα) φτιάχνουμε δίσκους πάχους ενός δακτύλου.


Βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο...



... τα κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ενώνω τις άκρες. Τα αριαδιάζουμε σε λαδόκολλα στρωμένη σε ένα ταψί.
Αλείφουμε με το αυγό... και προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι.



και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις για 20΄-25΄ μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Μπορούμε να παίξουμε με το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε!!! Ενώστε δύο δίσκους κι έτσι θα έχετε πιτάκια στρογγυλά . Σ' αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να είναι λίγο πιο λεπτά (περίπου μισό δάχτυλο).



και κάτι...ακόμη
Για πιο πλούσια γεύση βάλτε στη γέμιση μισή δόση μπεσαμέλ (χωρίς αυγό)... θα τα ξετρελάνετε τα πιτσιρίκια!!!!!
Με την ίδια ζύμη μπορούμε να κάνουμε και λουκανοπιτάκια!!!
πηγή