Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άνω Πορόια: Το πιο όμορφο άγνωστο χωριό της Ελλάδας;


Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως τα Άνω Πορόια είναι το ομορφότερο χωριό της χώρας. Τα επιχειρήματα τους είναι η γραφικότητα του είναι αλλά και η θέση του. Βρίσκεται κρυμμένο μέσα σε ένα απίστευτης φυσικής ομορφιάς τοπίο, στους πρόποδες του όρους Μπέλλες και σε πολύ μικρή απόσταση από την λίμνη Κερκίνη. Ενδεικτικό της ομορφιάς του χωριού είναι πως οι τούρκοι που είχαν εδώ παλιά τα εξοχικά τους συνήθιζαν να το αποκαλούν Μικρή Κωνσταντινούπολη.



Ο καθαρός αέρας, η ομορφιά, το κλίμα ήταν επίσης παλιότερα και ο λόγος που οι γιατροί πρότειναν για θεραπεία σε ανθρώπους που έπασχαν από φυματίωση να περάσουν κάποιες ημέρες στα Άνω Πορόια. Ο οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων. Τα χαρακτηριστικά μακεδονίτικα αρχοντικά του αγναντεύουν την κοιλάδα της λίμνης, αλλά και τον ίδιο τον υγρό καθρέφτη της. 
Σύμφωνα με τον ντόπιο ερευνητή Στέργιο Ψάλτη, οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού προέρχονταν από τα Βλαχόφωνα χωριά της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, των Τρικάλων αλλά και από τη Μοσχόπολη και το Αργυρόκαστρο. Ήρθαν εδώ διωγμένοι από τους Τούρκους περίπου στο τέλος του 18ου. Στις αρχές του 20ου εγκαταστάθηκαν επίσης Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι συντέλεσαν έτσι ώστε στην πάροδο των χρόνων, τα Άνω Πορόια να εξελιχθούν σε ένα εύρωστο κεφαλοχώρι. 
 

Μπορεί πολλά από τα σπίτια του πλέον να μην θυμίζουν πολλά από τα παλιά, μακεδονίτικα αρχοντικά, αλλά εύκολα μπορείτε να αντιληφθείτε την ομορφιά τους αν περπατήσετε τα γραφικά σοκάκια του χωριού. Αν αφουγκραστείτε την ιστορία. Αν φάτε μύγδαλα από τα χέρια των γιαγιάδων. Αν πιάσετε θέση σε ένα τραπέζι για γίδα βραστή.  Αν παίξετε δηλωτή με τους παππούδες στα καφενεία της πλατείας.

Αναπνεύστε όσο πιο βαθιά και ολοκληρωτικά μπορείτε τον καθαρό αέρα που κουβαλά μέσα του το δάσος και τα άφθονα νερά που κυλούν από παντού γενναιόδωρα μέσα από την καρδιά της γης. Τα τελευταία κυλούν από διάφορα σημεία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά μικρά και διαφορετικά ρυάκια. Αυτά και η ασταμάτητη ροή του νερού πιθανόν να είναι η προέλευση του ονόματος του χωριού.

Από το χωριό και συγκεκριμένα την πλατεία του ξεκινούν όλα τα σηματοδοτημένα μονοπάτια για την εξερεύνηση του βουνού. Τα μονοπάτια ακολουθούν τη ρεματιά, περνούν το δάσος με τα πλατάνια, που δίνουν τη θέση τους στα δάση οξιάς. Θα δείτε επίσης σφενδάμια, σημύδες, έλατα, και μαύρα πεύκα.
Η καλύτερη θέα: Από το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου που έχει θέα τόσο το χωριό όσο και την λίμνη και ολόκληρο τον κάμπο. Απέχει 1.200 μέτρα από την πλατεία των Ανω Πορόιων, 
To spa της φύσης: Επίσης πολύ κοντά στο χωριό βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά Αγκίστρου και Σιδηροκάστρου. Το πρώτο είναι ένα βυζαντινό χαμάμ με νερά που προέρχονται από πηγές που θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης. Το νερό έχει θερμοκρασία 40,5°C και είναι ιδανικό πολλές και διαφορετικές παθήσεις. 
Οι λάτρεις των πουλιών θα ακολουθήσετε τον κεντρικό οδικό άξονα βόρεια του νομού προς το Νέο Πετρίτσι για να βρείτε το Μανδράκι, όπου εκεί έχουν στηθεί πολλά παρατητήρια πουλιών που ζουν και απολαμβάνουν το τοπίο γύρω από την Κερκίνη. 
Η καλύτερη διαδρομή με τα πόδια είναι αυτή που μετά από περίπου 4 ώρες θα σας φτάσει στην κορυφή του βουνού στα  2.031 μέτρα ύψος. 
Για σύντομο road trip ιδανική είναι η διαδρομή από τα Άνω Πορόια μέχρι το χωριό Πλατανάκια δυτικά του πρώτου. 16 χλμ ήπιου χωματόδρομου που διασχίζει ένα πυκνό δάσος από οξιές. 
 
Διαμονή 
Αρχοντικό Βιγλάτορας
Το πάλαι ποτέ χάνι όπου σταματούσαν τα καραβάνια που διέσχιζαν τα Βαλκάνια, μετατράπηκε σε παραδοσιακό ξενώνα με 8 δωμάτια και σουίτες. Διαθέτουν κρεβάτια με αραχνοΰφαντους ουρανούς, μπανιέρα με υδρομασάζ ενώ σε όλα κυριαρχεί το ξύλο. Εξαιρετικό και πλούσιο το πρωινό του ξενώνα: ζεστό ψωμί που μόλις έχει βγει από το φούρνο, λαχταριστές αλμυρές και γλυκιές πίτες, καλοψημένα κέικ και φρέσκοι χυμοί που σερβίρονται μέχρι τις 12.30. Άνω Πορόια, τηλ.: 23270 51231
  
Nastou View Hotel
Χτισμένο δίπλα στο δάσος σε υψόμετρο 502 μέτρων, στους πρόποδες του Όρους Μπέλες, προσφέρει πανοραμική θέα στη λίμνη Κερκίνη, στην πεδιάδα και στα γύρω χωριά. Στα πολυτελή δωμάτια θα συναντήσετε χειροποίητους καθρέφτες, σκαλιστές καρέκλες και γραφεία αλλά και εντυπωσιακούς πολυελαίους. Όμορφη λεπτομέρεια το αραβικής προέλευσης υλικό στα μπάνια, "τελετουργικά" δουλεμένο στο χέρι, σε διάφορους χρωματισμούς. Ζητήστε ένα δωμάτιο με τζάκι, είναι πάντα πιο ατμοσφαιρικό.  Άνω Πορόια, τηλ.: 23270 51586-7, www.nastouview.gr 

Refanidis Natural Luxury Hotel & Spa
Κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ξύλο και πέτρα, το ξενοδοχείο απέχει 6 χλμ από την λίμνη Κερκίνη. Διαθέτει 16 σουίτες, όλες διαφορετικές μεταξύ τους και προσεκτικά διακοσμημένες με προσεκτικά επιλεγμένα έπιπλα, υφάσματα, ταπετσαρίες, φωτιστικά και χαλιά. Την καλύτερη θέα στο βουνό θα την βρείτε από το Μπέλλες από το μπαρ του δευτέρου ορόφου. Διαθέτει και μια υπέροχη νυφική σουίτα. Τηλ.: 23270 28000, www.refanidishotel.gr


photo credits: Refanidis Natural Luxury Hotel & Spa

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου