Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έλαιο καρύδας: 6 εκπληκτικές ωφέλειες


Πιθανώς γνωρίζετε τη νόστιμη γεύση και το άρωμα της καρύδας, είτε ωμής είτε μαγειρεμένης. Όμως αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι το έλαιο καρύδας έχει πολλές ωφέλειες τόσο για την υγεία όσο και για την ομορφιά σας.

Μάλιστα στην παραδοσιακή αγιουρβεδική ιατρική το έλαιο καρύδας αποτελεί συστατικό κλειδί για την υγεία και την ευεξία.
Θεωρείται το πιο υγιεινό έλαιο στη γη και θα μπορούσε κανείς ακόμα και να υποστηρίξει ότι έχει αμέτρητες ωφέλειες.

Επιστημονικά στοιχεία


Τη δεκαετία του 1950 το έλαιο καρύδας αποκαλούνταν «ένα φαρμακείο στο μπουκάλι». Μετά την κατανάλωσή του απορροφάται αμέσως από το συκώτι σας περνώντας από το έντερο.
Στο συκώτι μετατρέπεται σε κετόνες. Οι κετόνες χρησιμοποιούνται από το σώμα σας ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας.
Αυτό οδηγεί στην επιτάχυνση του μεταβολισμού σας και στην κυκλοφορία λιγότερου λίπους στο αίμα σας, έτσι στο σώμα σας συσσωρεύεται λιγότερο λίπος.
Η λίστα των ωφελειών του ελαίου καρύδας είναι ατελείωτη, όμως θα σας παρουσιάσουμε μερικές από αυτές για να πάρετε μια ιδέα.

1. Το έλαιο καρύδας είναι φυσικό αντιβιοτικό και αντιοξειδωτικό

Το λαυρικό οξύ που περιέχει το έλαιο καρύδας λειτουργεί ως αντιμικροβιακός παράγοντας κατά:
  • Του σταφυλόκοκκου, που ευθύνεται για πολλές λοιμώξεις του δέρματος και του αίματος.
  • Διαφόρων ειδών μυκήτων.
  • Ιογενών νόσων.
  • Των επιδράσεων του κοινού ζυμομύκητα.
Σε αρκετές μελέτες που διεξήχθησαν το 2013 στο Πανεπιστήμιο της Κεράλα (Ινδία) διαπιστώθηκε ότι μια διατροφή πλούσια σε παρθένο έλαιο καρύδας έχει ωφέλιμη δράση κατά του οξειδωτικού στρες.
Το οξειδωτικό στρες ευθύνεται για την κυτταρική βλάβη και για διάφορες διαταραχές, από το Αλτσχάιμερ μέχρι τον καρκίνο.

2. Καταπολεμά τις νόσους του εγκεφάλου


Το έλαιο καρύδας έχει θεραπευτική δράση κατά των διαταραχών του εγκεφάλου, όπως το Αλτσχάιμερ. Η σύνθεση του ελαίου καρύδας οδηγεί σε άμεση βελτίωση σε ασθενείς με ήπιες μορφές αυτής της νόσου.
Πραγματοποιούνται συνεχείς έρευνες πάνω στην ικανότητα των λιπαρών οξέων του ελαίου καρύδας να μειώνουν τη γνωστική εκφύλιση.

3. Εξασφαλίζει ωφέλειες κατά της επιληψίας

Η κετονική διατροφή χαρακτηρίζεται από μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, αρκετές ποσότητες πρωτεΐνης και μικρή λήψη υδατανθράκων. Η διατροφή αυτή μπορεί να μειώσει τις παροξυσμικές κρίσεις στα παιδιά με επιληψία μέχρι και κατά 75%.
Τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (TCM) που περιέχονται στο έλαιο καρύδας αυξάνουν τη συγκέντρωση κετονών, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της επιληψίας.

4. Προάγει την απώλεια βάρους και αντιμετωπίζει το μεταβολικό σύνδρομο

Αν θέλετε να βελτιώσετε τη σιλουέτα σας, είναι ώρα να αξιοποιήσετε τις ωφέλειες του ελαίου καρύδας για τον μεταβολισμό.
Τα TCM που περιέχονται στο έλαιο καρύδας μπορούν να αυξήσουν την ημερήσια δαπάνη ενέργειας μέχρι και κατά 5%. Αυτό σημαίνει ότι θα καίτε περίπου 120 θερμίδες περισσότερο κάθε μέρα.
Από την άλλη πλευρά, αν δεν γνωρίζετε τι είναι μεταβολικό σύνδρομο, θα πρέπει να μάθετε ότι πρόκειται για ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να υποφέρετε από καρδιακή νόσο και άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης ή το εγκεφαλικό.

5. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φυσική ενυδάτωση

Ίσως έχετε ήδη προσέξει ότι το έλαιο καρύδας περιέχεται σε πολλά φυσικά προϊόντα ομορφιάς χάρη στις πολλές του ωφέλειες.
Το έλαιο καρύδας μπορεί να κάνει το δέρμα σας απαλό, λαμπερό και υγιές. Επίσης απορροφάται εύκολα από το δέρμα και αφήνει επάνω του ένα θαυμάσιο άρωμα.
Εκτός του ότι αποτελεί ένα εξαιρετικό ενυδατικό, είναι πολύ χρήσιμο για την αντιμετώπιση του εκζέματος και της ψωρίασης.

6. Σας βοηθάει να αποκτήσετε όμορφα μαλλιά με υγιή τρόπο


Όπως έχουμε πει, το έλαιο καρύδας είναι ένα εξαιρετικό ενυδατικό. Αν το χρησιμοποιήσετε ως κρέμα μαλλιών, κάνει τα μαλλιά σας μεταξένια και τους δίνει υγιή λάμψη.
Το λαυρικό οξύ που περιέχεται στο έλαιο καρύδας έχει μεγάλη προτίμηση στις πρωτεΐνες των μαλλιών. Για τον λόγο αυτό, τα μαλλιά σας θα το απορροφήσουν εύκολα -ακόμα και οι θύλακες.
Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2003 διαπιστώθηκε ότι μια άλλη ωφέλεια του ελαίου καρύδας είναι ότι μειώνει την απώλεια των πρωτεϊνών των μαλλιών.
Είτε το χρησιμοποιείτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια, είτε μετά το λούσιμο των μαλλιών σας, θα έχετε τις ίδιες ωφέλειες χάρη στη σύνθεσή του και στο χαμηλό μοριακό του βάρος.
Πριν χρησιμοποιήσετε το έλαιο καρύδας στα μαλλιά σας, πρέπει να το ζεστάνετε. Πάρτε λίγο από το ζεστό ρευστό έλαιο και απλώστε το από τις ρίζες ώς τις άκρες των μαλλιών σας χρησιμοποιώντας τις άκρες των δαχτύλων σας. Κάντε με αυτό απαλό μασάζ και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα λουστείτε όπως συνήθως. Ήδη μετά την πρώτη εφαρμογή θα προσέξετε τις αλλαγές: το τριχωτό της κεφαλής σας θα έχει εξασφαλίσει πολύ καλύτερη θρέψη και τα μαλλιά σας θα είναι πιο όμορφα από ποτέ.
Αυτές είναι απλώς μερικές από τις απίστευτες ωφέλειες που έχει το έλαιο καρύδας για την υγεία. Όπως βλέπετε, δεν πρόκειται απλώς για μια εξαιρετική επιλογή για την κουζίνα -βελτιώνει επίσης και την ομορφιά με πολλούς τρόπους.
Είναι εύκολο να βρείτε έλαιο καρύδας, καθώς κάθε σούπερ μάρκετ ή κατάστημα φυσικών ειδών διατροφής διαθέτει μια ποικιλία επιλογών.
Φυσικά να θυμάστε ότι η προσθήκη του ελαίου καρύδας στη ρουτίνα φροντίδας της υγείας σας και της ομορφιάς σας θα πρέπει να συνοδεύεται από υγιεινές συνήθειες γενικά.
via

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου