Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

Χημικό πήλινγκ

Το χημικό πήλινγκ είναι μια θεραπεία προσώπου ή σώματος για να βελτιώσει και να ομαλοποιήσει την υφή του δέρματος με τη χρήση χημικού διαλύματος που προκαλεί το νεκρό δέρμα να ξεκολλήσει. Η ανανεωμένη επιδερμίδα είναι συνήθως πιο ομαλή και λιγότερο ζαρωμένη από το παλιό δέρμα. Ορισμένους τύπους χημικών πήλινγκ μπορείτε να τους προμηθευτείτε από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική άδεια, όμως συστήνεται να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού για να αποφευχθούν επιπλοκές.
Υπάρχουν διάφορα είδη χημικών πήλινγκ άλλα πιο ήπια και άλλα δυνατά και πιο αποτελεσματικά:
Alpha Hydroxy acid peels: Ήπιο πήλινγκ, αποτελείται από ένα φυσικό συστατικό του χυμού ζαχαροκάλαμου και γαλακτικό οξύ, που βρίσκεται στο ξινό γάλα και στον ντοματοχυμό. Αυτό είναι το ηπιότερο πήλινγκ και χρησιμοποιείται για την άμβλυνση των ρυτίδων, για πανάδες και σε δέρματα με ακμή.

Κιτρικό οξύ: Συνήθως προέρχονται από τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τον ανανά. Είναι απλό και όχι ιδιαίτερα επεμβατικό πήλινκγ το οποίο όμως προσφέρει σημαντική βελτίωση στην υφή του δέρματος.
Γλυκολικό οξύ: Προέρχεται από τα ζαχαροκάλαμα, είναι ήπιο και απολεπίζει όπως και τα υπόλοιπα το δέρμα. Αφαιρεί επιφανειακό στρώμα από την επιδερμίδα. Δεν ερεθίζει ιδιαίτερα το δέρμα και με συνεχή ενυδάτωση τις πρώτες μέρες δεν επηρεάζεστε άμεσα. Εφαρμογή πήλινγκ με γλυκολικό οξύ:
Λακτικό οξύ: Προέρχεται από ξινόγαλα ή μύρτιλλα. Αυτό το πήλινγκ θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και θα προωθήσει ένα νέο δέρμα υγιές και πιο μαλακό.
Μηλικό οξύ: Προέρχεται από μήλο και ανήκει όπως και τα προηγούμενα στους ήπιους τύπους πήλινκγ. Ανοίγει τους πόρους και επιτρέπει την απομάκρυνση του σμίγματος για να μειώσει την ακμή.
Τρυγικό οξύ: Απο τα σταφύλια, αυτό το πήλινγκ έχει τα ίδια οφέλη με τα προαναφερόμενα.
Πήλινγ με AHA
Αυτά τα πήλινγκ μπορούν να μειώσουν τις λεπτές ρυτίδες, να θεραπεύσουν περιοχές ξηρότητας, να μειώσουν τις πανάδες, να βοηθήσουν στον έλεγχο της ακμής, να λειάνουν το τραχύ δέρμα και να βελτιώσουν το ταλαιπωρημένο από τον ήλιο δέρμα.
Ταυτόχρονα όμως έχουν και κάποιες αρνητικές παρενέργειες:
μπορούν να προκαλέσουν ερυθρότητα του δέρματος, τσούξιμο και ερεθισμούς
μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα με έντονο ξεφλούδισμα
BHA πήλινγκ
Εισχωρεί βαθύτερα από τα προηγούμενα, και οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ελέγξει ακόμα και την παραγωγή λιπαρότητας αφού καθώς ξαλείφει τα νεκρά κύτταρα εργάζεται στο βάθος και όχι στην επιφάνεια του δέρματος.
Πήλινγκς με αναισθησία: Γίνονται από πλαστικούς χειρουργούς ή από δερματολόγους και είναι σαφώς πολύ πιο δυνατά. Συνήθως γίνονται πολύ βαθιά πήλινγκ με γενική αναισθησία τα οποία όμως μπορεί να έχουν και αρνητικές συνέπειες στη γενική υγεία του ασθενούς.
ΠΗΓΗ