Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Η άμβλωση δεν αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικής διαταραχής

Σε προϋπάρχουσες διαταραχές και όχι στην τεχνητή διακοπή μίας εγκυμοσύνης αυτής καθ' εαυτήν, οφείλονται τα συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους που εμφανίζει μία γυναίκα, μετά από άμβλωση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με το ΒΒC, επιστήμονες που συγκέντρωσαν, ανέλυσαν και συνέκριναν τα δεδομένα περισσότερων από 40 προγενέστερων ερευνών για το θέμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι οι ψυχολογικές διακυμάνσεις μίας γυναίκας που έχει υποβληθεί σε άμβλωση, δεν είναι κατ'ανάγκη αποτέλεσμα αυτής.


Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές του βρετανικού Κέντρο Ψυχικής Υγείας που εκπόνησαν τη μελέτη, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, όσες αντιμετωπίζουν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια διαταραχή, ανεξάρτητα από το εάν θα προχωρήσουν σε άμβλωση ή θα φέρουν στον κόσμο το παιδί τους.

Όπως  υποστηρίζουν, συνήθως, ο κίνδυνος μία γυναίκα να εμφανίσει συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, κυμαίνεται στο 11 - 12%, ποσοστό που αυξάνεται, στις περιπτώσεις ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, υπογράμμισε, πως όσες εμφάνισαν ανάλογα συμπτώματα, αντιμετώπιζαν κάποιου είδους διαταραχή και πριν την εγκυμοσύνη.

"Βέβαια, θα μπορούσε να είναι η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, που προκάλεσε το πρόβλημα. Και οι δύο εκδοχές μπορεί να ευσταθούν. Δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι, με βάση την κοινή λογική πάντως,  πρέπει να πούμε ότι και οι δύο  παράγοντες ισχύουν στον ίδιο βαθμό".

Το αποτέλεσμα της μελέτης, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους οργανώσεων που τάσσονται κατά της άμβλωσης και υποστηρίζουν, πως τα εν  λόγω στοιχεία είναι "προϊόντα πολιτικής και εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων".
ΠΗΓΗ