Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Αράχωβα

Η Αράχωβα ή Ράχωβα όπως ήταν γνωστή ως τα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, είναι χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού. Σπάνια συνδυάζεται η μεγαλοπρέπεια και η αγριότητα του τοπίου με τον ιδιαίτερο ρυθμό, που παρουσιάζει το κτίσιμο του χωριού. Θέα μαγευτική απ’ όλες τις μεριές, αρχιτεκτονική σπιτιών ιδιόρρυθμη, βιοτεχνία πλούσια, παλαιογραφία και προ πάντων κλίμα θαυμάσιο και υγιεινότατο.


Με τόσα μοναδικά φυσικά χαρίσματα η Αράχωβα δίνει τη δυνατότητα σπάνιων τουριστικών δραστηριοτήτων. Εκτός του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, αλλά και δραστηριότητες όπως ιππασία, πατινάζ στο παγοδρόμιο και πεζοπορία στον Παρνασσό αλλά και θαλάσσιων τουριστικών δραστηριοτήτων στις παραλίες Αντίκυρας, Διστόμου, Ιτέας και Γαλαξιδίου, ανάλογα με την περίοδο που θα την επισκεφτείτε.
Παρ΄όλη όμως την ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, η ομορφιά της Αράχωβας δεν χάθηκε. Οι ντόπιοι κάτοικοι έχοντας σαν στόχο τους τη διατήρηση του παραδοσιακού χρώματος και της ομορφιάς, φρόντισαν να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της. Τα κέντρα διασκεδάσεως, από την απλή καφετέρια μέχρι το ακριβότερο εστιατόριο διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, με την πέτρα και το ξύλο, φωτισμένα με τρόπο τέτοιο που να προβάλλεται αυτή τους η μοναδικότητα!
Όσον αφορά το φαγητό, υπάρχουν κατά βάση ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακές συνταγές, με έμφαση στα μαγειρευτά και τις πίτες. Κόκορας κρασάτος, κουνέλι στιφάδο, χυλοπίτες, μέχρι και αγριογούρουνο, είναι μερικά από τα must. Όσο για τα ψητά, αυτά αποτελούν τις πρώτες επιλογές των επισκεπτών. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και εκπληκτικά εστιατόρια με gourmet προτάσεις και πιο εξεζητημένα πιάτα καθώς και ιταλική κουζίνα.
Από τα τοπικά προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι η “φορμαέλα” -το τοπικό τυρί της-, χυλοπίτες, τσίπουρο, τραχανά, χωριάτικο λουκάνικο, αλλά και υφαντά. Τα περισσότερα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα στον κεντρικό δρόμο, διαθέτουν μεγάλη ποικιλία σε όλα τα παραπάνω. Δημοφιλή είναι και τα γούνινα είδη (καπέλα, γιλέκα και αξεσουάρ).