Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Βρίσε... κάνει καλό!

Μη νιώθεις ενοχές, άμα αισθάνεσαι πόνο ξέδωσε με βρισιές! Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι οι βρισιές λειτουργούν σαν παυσίπονο...

Το να βρίζεις αφού έχεις χτυπήσει βγάζοντας το άχτι σου, βοηθά στη καταπολέμηση του πόνου. Μελέτη του πανεπιστημίου Keele εξηγεί πώς η "ελεύθερη" γλώσσα, λειτουργεί ανασταλτικά

Μεγάλη ανακούφιση μπορεί να προσφέρει μια βρισιά, σύμφωνα με επιστήμονες που ανακάλυψαν, ότι το ξέσπασμα μπορεί να μειώσει τον πόνο. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε όσους δεν συνηθίζουν να βρίζουν.

Για να τεστάρουν την θεωρία τους, οι επιστήμονες, έβαλαν μερικούς εθελοντές φοιτητές να τοποθετήσουν το χέρι τους σε ένα κουβά με παγωμένο νερό ενώ παράλληλα θα έβριζαν ακατάπαυστα.

Έπειτα επανέλαβαν την άσκηση χωρίς να βρίζουν αλλά χρησιμοποιώντας πιο "ανώδυνες" φράσεις.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι φοιτητές μπόρεσαν να κρατήσουν το χέρι τους μέσα στο παγωμένο νερό περισσότερη ώρα όταν παράλληλα έβριζαν και έτσι βρήκαν ότι όσο κανείς βρίζει τόσο ο πόνος γίνεται ανεκτός.

Παράλληλα, διαπίστωσαν ότι η μέθοδος ήταν πιο αποτελεσματική σε φοιτητές που δεν συνηθίζουν να βρίζουν στη καθημερινότητά τους.

Η επιστημονική ομάδα πιστεύει, πως ο πόνος μειώνεται με το βρίσιμο επειδή ενεργοποιεί την αντίδραση της λογομαχίας (fight).

Οι παλμοί της καρδιάς ανέβαιναν όσο οι φοιτητές έβριζαν δείχνοντας μια αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς όπως συμβαίνει σε έναν κοινό καβγά.

ΠΗΓΗ