Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΝΩ ΜΗΛΙΑ ΣΤΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΑ ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ

Η Άνω Μηλιά είναι ένας ιστορικός οικισμός στα Πιέρια Όρη, σε υψόμετρο 1000μ, μέσα σε ένα πλούσιο δάσος από πεύκα, έλατα και οξιές.  Η επιλογή του χωριού είναι ιδανική καθώς συνδυάζει υγιεινό κλίμα αλλά και πανέμορφη θέα του Ολύμπου, του κάμπου της Πιερίας και της θάλασσας του Θερμαϊκού.  Πρωτοκατοικήθηκε τον 17 ο αιώνα και μετά τη μάχη της Μηλιάς στις 2 Απριλίου 1822 καταστράφηκε από τους Τούρκους.  Ξαναχτίστηκε και λειτούργησε ως παραθεριστικός οικισμός λόγω κλίματος μέχρι το 1943, οπότε πυρπολήθηκε από τους γερμανούς.  Σήμερα υπάρχουν αρκετές νέες κατοικίες (παραθεριστικές από κατοίκους της Μεσαίας και Κάτω Μηλιάς αλλά και από την Κατερίνη, Θεσσαλονίκη).

Η Άνω Μηλιά απέχει 25 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση μέσω εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας (διασταύρωση Κάτω Μηλιάς). Από Θεσσαλονίκη απέχει 93 χιλ. και από Αθήνα 462 χιλ.  Σε απόσταση 20χιλ. βρίσκεται το Ελατοχώρι και οι πίστες του χιονοδρομικού.
Για τη διαμονή σας προτείνουμε τον παραδοσιακό ξενώνα “Μελίες” στην Άνω Μηλιά καθώς και για συλλόγους στο Ορειβατικό Καταφύγιο.
 
Για την διατροφή σας προτείνουμε να επιστεφτείτε την παραδοσιακή ταβέρνα “Το Αγνάντι του Κώστα” όπου θα απολαύσετε τα παραδοσιακά και καλομαγειρεμένα φαγητά της οικογένειας Νάτσιου με θέα τον Όλυμπο. Στο Ορειβατικό Καταφύγιο θα απολαύσετε αγριογούρουνα στην γάστρα και πληθώρα παραδοσιακών φαγητών και μεζέδων δίπλα στο τεράστιο τζάκι με θέα την Κατερίνη και την Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να επισκεφθείτε:


Το Ορειβατικό Καταφύγιο: Ανήκει στον Ορειβατικό Σύλλογο Ε.Ο.Σ. Κατερίνης, λειτουργεί όλο το χρόνο και μπορεί να φιλοξενήσει έως 60 άτομα κατόπιν συνεννόησης.  Τοmonopatimouson μονοπάτι των Μουσών και καταλήγει στις πηγές, θέση Πριόνια, μια μαγευτική διαδρομή διάρκειας 45 λεπτών. χειμώνα είναι πραγματικά μαγευτικά να κάθεστε «δίπλα» στο τζάκι και να απολαμβάνετε τον καφέ ή το ντόπιο τσίπουρο.  Στο εστιατόριο του καταφυγίου μπορείτε να γευτείτε αγριογούρουνο με ντόπιες παραδοσιακές συνταγές, εκπληκτική μανιταρόσουπα από τη μεγάλη ποικιλία μανιταριών του βουνού. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε αλλά προπάντων να αγοράσετε για το σπίτι, το υπέροχο κόκκινο κρασί με λιαστά σταφύλια που παρασκευάζεται και εμφιαλώνεται από τον Ε.Ο.Σ. Ρωτήστε τον κ. Τάκη          την ψυχή του Καταφυγίου .Η περιοχή προσφέρεται για ορειβασία αφού από εδώ περνά το γνωστό ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Ε4.  Μη διστάσετε να μιλήσετε με τα παιδιά του καταφυγίου για οδηγίες ή και ακόμα να ακολουθήσετε την ομάδα τους. 
Εκκλησία Αγίας Παρασκευής:
Μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας agia_paraskeviΠαρασκευής με το υπέροχο καμπαναριό της και τον διαμορφωμένο περίβολο για μια στάση για πικ-νικ και για παιχνίδι των λιλιπούτειων μικρών.
Ο ναός της Αγίας Παρασκευής ρυθμού βασιλικής, τρίκλιτος συνδέθηκε με το χωριό Άνω Μηλιά. Η Αγία Παρασκευή πυρπολήθηκε από τους Ναζί, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1943. Η παράδοση διασώζει ότι μόνο όταν οι κάτοικοι έβγαλαν έξω από το ναό τις εικόνες και ιδιαίτερα την εικόνα της Αγίας Παρασκευής, πήρε φωτιά ο ναός, ενώ ανατινάχθηκε και ο ναός του Αγίου Αθανασίου. Το 1966 άρχισε η επισκευή του ναού της Αγίας Παρασκευής και το 1969 τελέστηκε η πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

kosmasaitolosΕκεί στην αυλή της εκκλησίας αυτής, το 1763 έκανε κήρυγμα ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Οι τρομοκρατημένοι από μια επιδημία που είχε ενσκήψει τον ίδιο καιρό κάτοικοι ζητούσαν τη βοήθεια του Αγίου για να την αποφύγουν. Σύμφωνα με την παράδοση ο Κοσμάς ο Αιτωλός τέλεσε παράκληση και γύρισε το χωριό τρεις φορές. Την τρίτη φορά ο Άγιος Κοσμάς στερέωσε στη διχάλα ενός πεύκου ένα σιδερένιο σταυρό, στο ανατολικό μέρος του χωριού.
Το πεύκο σώζεται μέχρι και σήμερα όπως ήταν τότε, χωρίς να μεγαλώσει ή να ξεραθεί.
Εκεί βρίσκεται και το εκκλησάκι προς τιμή του με την μαγευτική θέα στον Όλυμπο καθώς και τόσο στη Μεσαία όσο και τη Κάτω Μηλιά
Το μονοπάτι της «Αγάπης»:
Ακόμα και αν δεν έχετε περπατήσει πότε ούτε μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς σας, αξίζει να περπατήσετε στο μονοπάτι της «Αγάπης» όπως το λένε οι ντόπιοι και σίγουρα θα καταλάβετε το λόγο που πήρε το όνομά του!!!!  Απολαύστε την πλούσια βλάστηση της χλωρίδας των Πιερίων, την μαγευτική διαδρομή και δροσιστείτε στις παραδοσιακές βρύσες. Το μονοπάτι είναι συντηρημένο, βατό και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγία Παρασκευή» της Άνω Μηλιάς έχει κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια σήμανσης της χλωρίδας.  Το μονοπάτι της Αγάπης καταλήγει στη βρύση Φούρνους ύστερα από 30 λεπτά πεζοπορίας και μετά συνεχίζει για το καταφύγιο.
 
Διαδρομές 4x4:  Η περιοχή ενδείκνυται για εκτός δρόμου εξορμήσεις.  Οι διαδρομές πολλές (Πέντε Πύργοι, Αγριομάνθα, Σέλωμα, Αβδέλλα κ.α.) αφού χωμάτινοι δρόμοι ξεκινάνε μέσα από δάση δρυός και οξιάς.  Ενδεικτικά αναφέρουμε τις δασικές θέσεις Φλάμπουρο και Ντίτσιος εκεί όπου υπάρχει το Μνημείο Αεροπορικού Δυστυχήματος του ουκρανικού αεροσκάφους «Γιάκοβλεφ» που προσέκρουσε στο σημείο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στις 17 Δεκεμβρίου 1997.
Από το Καταφύγιο μπορείτε επίσης να διανύσετε διαδρομή 14 χλμ. μέχρι την κορυφή Φλάμπουρο (2.194μ)
 
Εκδηλώσεις:  Στις 26 Ιουλίου γίνονται εκδηλώσεις στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής 
Στο χωριό δραστηριοποιείται Οικιστικός Σύλλογος ο οποίος διοργανώνει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη λαϊκό πανηγύρι με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στο Καταφύγιο

Tourist-Roula_Χρήσιμα τηλέφωνα:


Τουριστική Αστυνομία :                            23510-23440
Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας :                     23510-37219
Δήμος Πέτρας :                                        23513-51711-12-20
Ορειβατικό Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. :                 23510 79277
Παραδοσιακός Ξενώνας Μελίες  :              2310-903657
Το Αγνάντι του Κώστα:                            23510-78840



ΠΗΓΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου