Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Το χάπι που κόβει την όρεξη


Η επανάσταση στη μάχη κατά της παχυσαρκίας φαίνεται πως σύντομα θα έχει νικηφόρο αποτέλεσμα. Χάπι που βοηθά στην απώλεια βάρους, χωρίς όμως να προκαλεί παρενέργειες, εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στα ράφια των φαρμακείων εντός της επόμενης τριετίας.

Το πολλά υποσχόμενο σκεύασμα, το οποίο κόβει την όρεξη χρησιμοποιώντας ορμόνες που δημιουργούνται φυσιολογικά στο στομάχι όταν αυτό γεμίζει, θεωρείται το πρώτο που θα συμβάλλει στην απώλεια ανεπιθύμητων κιλών χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Σκευάσματα αδυνατίσματος που κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο μπορεί να εμποδίζουν την απορρόφηση των λιπών από το έντερο, προκαλούν όμως προβλήματα, όπως στομαχικές διαταραχές ή διάρροιες. Υπήρξαν, δε, και άλλα που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία, επειδή είχαν διαπιστωθεί κρούσματα καρδιολογικών ή ψυχιατρικών προβλημάτων σε παχύσαρκους που τα έπαιρναν.

Αντίθετα, λένε οι δημιουργοί του χαπιού, το νέο σκεύασμα που φέρει την κωδική ονομασία «OAP-189» θεωρείται απλούστερη και ασφαλέστερη επιλογή. Ο εφευρέτης του, ο καθηγητής Στέφεν Μπλουμ, κορυφαίος στον κόσμο επιστήμονας σε θέματα παχυσαρκίας, δήλωσε ότι το χάπι που ανέπτυξε λειτουργεί μιμούμενο την ορμόνη του εντέρου οξυντομοντουλίνη, η οποία δίνει την αίσθηση κορεσμού στον οργανισμό, οπότε το άτομο σταματά να τρώει. Τα επίπεδα αυτής της ορμόνης αυξάνονται επίσης σε άτομα που έχουν κάνει επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, μετά την οποία το στομάχι γίνεται μικρότερο.

Η χειρουργική επέμβαση είναι αποτελεσματική, αλλά όχι χωρίς κίνδυνο, γι' αυτό ο καθηγητής Μπλουμ έψαξε να βρει τρόπο ώστε να χάνεται βάρος με τη λήψη ενός φάρμακου χωρίς παρενέργειες στην υγεία. «Με το χάπι μπορέσαμε να μιμηθούμε την απώλεια κιλών που χάνονται μετά από επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, χορηγώντας στους παχύσαρκους θεραπεία που προέρχεται από μια ορμόνη του εντέρου. Απαξ και κοπεί η όρεξη, το φαγητό δεν είναι πλέον ελκυστικό» δήλωσε.

Ο καθηγητής έκανε τρεις ενέσεις με την ορμόνη καθημερινά σε υπέρβαρους και παχύσαρκους εθελοντές, οι οποίοι έχασαν κατά μέσο όρο 2,5 κιλά μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Μετά χορήγησε το OAP-189, σε καθημερινή ή εβδομαδιαία δόση. Οι μόνες παρενέργειες που εμφανίστηκαν ήταν πολύ ελαφριά ναυτία.
ΠΗΓΗ