Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Μάνη -ένας υπέροχος προορισμός

“Περαστικός βλέπεις τη Μάνη σε τρεις ημέρες, περπατητής σε τρεις μήνες και για να δεις τη ψυχή της θέλεις τρεις ζωές. Μία για τη θάλασσα, μία για τα βουνά της και μία για τους ανθρώπους της.”
Μάνη!.. Παράξενο μέρος, περίεργη ονομασία. Ο καθηγητής Ε. Πεζόπουλος υποστηρίζει πως το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο επίθετο “μανός” (στο θηλυκό) που σημαίνει “γυμνός από βλάστηση”. Πάντως, είτε το όνομά της βγήκε από το λατινικό manes που σημαίνει τις ψυχές των νεκρών και σχετίζεται με την Πύλη του Άδη στο Ταίναρο, είτε το πήρε από τους Βενετούς ναυτικούς που αποκαλούσαν τη χερσόνησο Βrazzo di Maina

Η Μάνη, γενέτειρα σημαντικών οπλαρχηγών μας, είναι μια περιοχή με άγρια φυσική ομορφιά και μακρά ιστορία, που αποτυπώνεται στους αρχαίους ναούς της, τις βυζαντινές εκκλησιές, αλλά και τους πολεμόπυργους. Εκτείνεται στο ΝΔ τμήμα του νομού Λακωνίας, το ΝΑ του νομού Μεσσηνίας και περιλαμβάνει και το όρος Ταΰγετος. Οι επιβλητικές βουνοκορφές, οι πανέμορφες παραλίες και οι παραδοσιακοί πετρόχτιστοι της οικισμοί, αλλά και οι τοπικές γεύσεις, οι φιλόξενοι κάτοικοι και οι πολύ καλές τουριστικές υποδομές, αποτελούν σημαντικούς λόγους για μια απόδραση στη Μάνη.
Γύθειο – «Γη των θεών»
Είναι μια πανέμορφη πόλη στη Λακωνία με ένα γραφικότατο λιμάνι. Νεοκλασικά σπίτια που σκαρφαλώνουν αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού “Ακούμαρο”, στενά ανηφορικά σοκάκια με σκάλες, το νησάκι Κρανάη με τον επιβλητικό του φάρο, με ένα μικρό πευκοδάσος και τον πύργο Τζαννετάκη
Τα χωριά στη Μάνη
Στη Μάνη υπάρχουν αμέτρητοι πέτρινοι πύργοι, 7 κάστρα, πληθώρα αρχαιολογικών χώρων, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες με εξαίρετες αγιογραφίες. Στην περιοχή βρίσκονται οι 98 από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου, μαζί με πολλά σπήλαια, καλντερίμια και φαράγγια για πεζοπόρους. Τα χωριά της Μάνης διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους. Φωλιασμένα ανάμεσα στους ορεινούς όγκους, πανέμορφα και επιβλητικά, περιμένουν να διηγηθούν την ιστορία τους στους επισκέπτες.
Σπήλαια Δυρού
Tο Σπήλαιο του Δυρού θεωρείται το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο του κόσμου. Το πρώτο τμήμα του σπηλαίου ανακαλύφθηκε το 1898.Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης, η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία. Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα!
 Μονεμβάσια
Στο επίνειο της Λακωνίας, στη νότια ανατολική ακτή της χερσονήσου, θα βρείτε το «πέτρινο καράβι» του Ρίτσου, του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που καταγόταν από τη Μονεμβάσια, όπου και βρίσκεται σήμερα ο τάφος του. Στέκει καρτερικά εκεί για να σας μεταφέρει σε ένα ονειρικό ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία. Σήμερα, η Μονεμβασιά διατηρεί τη φρουριακή της αρχιτεκτονική. Λιθόστρωτα καλντερίμια, στενά, οδηγούν τον επισκέπτη ανάμεσα σε βυζαντινές εκκλησιές, αρχοντικά, υπέροχα σπίτια που κρατούν κάτι από τη μεσαιωνική τους παράδοση.
 Αρεόπολη
Τα στενά δρομάκια με τους ψηλούς πύργους, τα περίτεχνα αρχοντικά των επιφανών οικογενειών και οι πλαγιές του Ταϋγέτου που πλαισιώνουν την Αρεόπολη, συνθέτουν ένα γοητευτικό παραδοσιακό οικισμό που πρέπει να επισκεφτείτε. Από αυτόν τον ιερό τόπο, τον αδούλωτο, στις 17 Μαρτίου του 1821 το λάβαρο της επανάστασης κυμάτισε στην ομώνυμη, σήμερα, πλατεία, αρχίζοντας από εδώ τον αγώνα προς την ελευθερία.
“…Η Μάνη είναι μια μικρή Ελλάδα άγνωστη για όλους μας, και είναι τόσο ιδιότυπη, τόσο εντυπωσιακή και με τόσο έντονο τον ξεχωριστό της χαρακτήρα, που δε μοιάζει με κανέναν άλλον ελληνικόν τόπο.” - Στρατής Μυριβήλης