Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

Nihiwatu: ο κρυφός παράδεισος της Ινδονησίας


 
Στη νοτιοανατολική άκρη του αρχιπελάγους της Ινδονησίας, κρυμμένο μέσα σε 430 στρέμματα τροπικού δάσους και καλλιεργειών ρυζιού, το Nihiwatu είναι ο ορισμός του υπεύθυνου τουρισμού και της διαμονής υψηλής επιπέδου.


Στο νότο του νησιού Sumba, μπροστά σε μια παραλία μήκους 2,5 χιλιομέτρων, το Nihiwatu είναι ένας καλά κρυμμένος παράδεισος και απευθύνεται στους «ψαγμένους» ταξιδιώτες που αναζητούν το απόλυτο privacy. Σε σύγκριση με το Μπαλί, που έχει πλέον αναπτυχθεί τουριστικά, στο Nihiwatu ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν μνημεία από την παλαιολιθική εποχή, παραδοσιακά χωριά που έχουν μείνει αναλλοίωτα εδώ και αιώνες και τοπικές φυλές που εξακολουθούν να τηρούν τις παραδόσεις των προγόνων τους. Ο Ινδικός ωκεανός, που απλώνεται μέχρι εκεί που φτάνει το βλέμμα, προσφέρεται για σερφ, ψάρεμα και καταδύσεις.
Εδώ μπορείτε να κάνετε τα πάντα ή απλώς να μην κάνετε τίποτα. Μπορείτε να περάσετε τη μέρα σας χαλαρώνοντας στο beach bar και απολαμβάνοντας τη θέα, να κάνετε περιπάτους στην παραλία ή εκδρομές στο νησί, να δοκιμάσετε τις βραβευμένες υπηρεσίες spa ή να εντρυφήσετε στη γιόγκα και το διαλογισμό.
Το resort διαθέτει επτά πολυτελή bungalows με αχυρένιες σκεπές, καθώς και τρεις μεγαλύτερες βίλες για οικογένειες. Όλα κατασκευάστηκαν από ντόπιους εργάτες με υλικά από την ευρύτερη περιοχή.

Το Nihiwatu θα ήταν ακόμα ένα «συνηθισμένο» resort σε τροπικό νησί, αν η λειτουργία του δεν ακολουθούσε τις αρχές του υπεύθυνου τουρισμού. Από την αρχή, στόχος ήταν η δημιουργία μιας επιχείρησης φιλικής προς το περιβάλλον και κυρίως προς τους ανθρώπους. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι οι ανάγκες στην περιοχή ήταν εξαιρετικά μεγάλες και μόνο το 2000, με την ίδρυση του Sumba Foundation, άρχισαν να γίνονται σημαντικά βήματα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των τοπικών φυλών και την εξάλειψη της φτώχιας και των ασθενειών. Το ίδρυμα συντηρείται κατά κύριο λόγο με τις δωρεές των πελατών του ξενοδοχείου αλλά και την προσωπική τους εργασία, εφόσον το επιθυμούν. Αυτό με τη σειρά του επιδρά θετικά στο resort, αφού πολλοί είναι αυτοί που επιστρέφουν ξανά για να δουν από κοντά το αποτέλεσμα της δωρεάς τους.

Το Nihiwatu είναι μακριά από τα πάντα και η διαδρομή για να το προσεγγίσετε είναι μια μικρή περιπέτεια: από το διεθνές αεροδρόμιο Ngurah Rai στο Μπαλί υπάρχει πτήση για το νησί Sumba διάρκειας 3 ωρών. Ακολουθεί μια οδική διαδρομή διάρκειας 90 περίπου λεπτών μέσα από την ενδοχώρα του νησιού που καταλήγει στον κόλπο του Nihiwatu στη νοτιοδυτική ακτή.
Ενδεικτικά οι τιμές στο Nihiwatu ξεκινούν από τα 280€ ανά διανυκτέρευση.


  πηγή