Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών

Πολυκυστικές ωοθήκες είναι οι ωοθήκες που απεικονίζονται στον υπέρηχο με πολλές και μικρές κύστεις, που στην πραγματικότητα αποτελούν υπολείμματα των ωοθυλακίων που δεν κατάφεραν να σπάσουν και να απορροφηθούν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ανωορρηκτικών κύκλων.


Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, που ενέχει και διαταραχές του ορμονικού κύκλου, είναι το πιο συχνό ενδοκρινολογικό νόσημα που απασχολεί τις γυναίκες. Οι γυναίκες (νεαρής συνήθως ηλικίας) εμφανίζουν υψηλότερες τιμές στα ανδρογόνα από το φυσιολογικό (γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της τριχοφυΐας) και αντίσταση στην ινσουλίνη (με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους και δυσκολία στην απώλεια βάρους). Η υπερηχογραφική απεικόνιση ωοθηκών αυτής της μορφής δεν αρκεί από μόνη της να θέσει τη διάγνωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά χρειάζεται επιπλέον ορμονολογικός έλεγχος.

Όσες πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζουν κατά κανόνα αραιομηνόρροια, δηλαδή έχουν κύκλο μεγαλύτερο των σαράντα ημερών, και προβλήματα υπογονιμότητας.

Η αύξηση του σωματικού βάρους επιμηκύνει τον κύκλο, ενώ το άγχος που συνυπάρχει επιδεινώνει το πρόβλημα.

Διάφοροι παράγοντες, όπως οι απότομες αλλαγές του σωματικού βάρους, το έντονο στρες κ.τ.λ., μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως μίας γυναίκας. Όταν όμως οι διαταραχές αυτές επιμένουν, η γυναίκα οφείλει να επισκεφτεί τον γυναικολόγο της και να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πάσχει από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και αφού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, θα προταθεί η ενδεικνυόμενη θεραπεία.

Τα αντισυλληπτικά δισκία και ειδικότερα κάποια που περιέχουν αντιανδρογόνα αποτελούν τη θεραπεία εκλογής, καθώς είναι ορμονικά σκευάσματα που δρουν επικουρικά, ρυθμίζοντας τον κύκλο και αποκαθιστώντας την ορμονική ισορροπία. Οριστική θεραπεία του συνδρόμου δεν υπάρχει, αλλά, αν η γυναίκα προσπαθεί να είναι κοντά στο ιδανικό της βάρος, ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή, εντάξει τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά της και έχει τακτική παρακολούθηση από τον γυναικολόγο της, μπορεί να προστατεύσει τη γονιμότητά της και να βελτιστοποιήσει την ποιότητα της ζωής της.

Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός - Γυναικολόγος - Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
via