Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012

Πως να διαλέξεις το σωστό ελληνικό νησί για τις διακοπές σου


To Lonely Planet προτείνει το ιδανικό νησί ανάλογα με τις απαιτήσεις σου

Με περισσότερα από 2.000 νησιά, από μικροσκοπικά ερημονήσια μέχρι μια πραγματική ήπειρο, την Κρήτη, η Ελλάδα μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες.


Δες εδώ τις προτάσεις του διάσημου περιοδικού:

Διάσημα για τις πιο όμορφες παραλίες: Κρήτη, Λειψοί, Κεφαλλονιά, Σκιάθος, Μύκονος

Σχεδόν κάθε ελληνικό νησί διαθέτει υπέροχες παραλίες, αλλά ένα διαθέτει ενετικό κάστρο, όπως το Φραγκοκάστελλο στη νότια Κρήτη. Διάσημος για τα γαλαζοπράσινα νερά του είναι ο Πλατύς Γιαλός στους Λειψούς, και ο όρμος του Μύρτου στην Κεφαλονιά.Το νησί της Σκιάθου έχει 65 παραλίες η πιο διάσημη από τις οποίες είναι οι Κουκουναριές!

Με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον: Ρόδος, η Δήλος, Κέρκυρα, Πάτμος

Δεν μπορείς να επισκεφτείς τη Ρόδο χωρίς να περάσεις από την παλιά πόλη, όπου οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη κυβέρνησαν από το 1309 έως το 1523 και να εξερευνήσεις το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Η μικροσκοπική Δήλος, κοντά στη Μύκονο, κάποτε ήταν αφιερωμένη στον Απόλλωνα, σήμερα μας καλεί να δούμε τα ερείπια των ιερών για τους θεούς και να εξερευνήσουμε το πλούσιο μωσαϊκό των αρχαίων κατοικιών. Τα καλύτερα για περπάτημα: Κρήτη, Νάξος, Αλόννησος, Σκόπελος

Το μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα, η Κρήτη, προσφέρει ποικίλο ανάγλυφο με ήπια οροπέδια, φαράγγια και βουνά. Το φαράγγι της Σαμαριάς, το μεγαλύτερο της Ευρώπης με μήκος 16 χιλιόμετρα, μας οδηγεί στην πατρίδα του διάσημου αγριοκάτσικου της Κρήτης, το κρι κρι. Η Νάξος διαθέτει πολλά μονοπάτια που συνδέουν τα χωριά της κεντρικής πεδιάδας με αρχαίους ναούς, πύργους ελληνιστικής εποχής και βυζαντινές εκκλησίες.

Το καλύτερο για ποδηλασία: Εύβοια, Κως, Θάσος

Οι δαιδαλώδεις δρόμοι της χώρας της Κω αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για ποδηλασία χωρίς άγχος . Εξαιρετικές διαδρομές μέσα στο δάσος φιλοξενεί και η Θάσος.

Τα καλύτερα για καταδύσεις και κολύμβηση με αναπνευστήρα: Κάρπαθος, Μήλος, Πάρος, Καστελλόριζο

Για οργανωμένες καταδύσεις σε υποβρύχιες σπηλιές μπορείς να επισκεφθείς την Κάρπαθο. Η Μήλος διαθέτει εντυπωσιακό Καταδυτικό Κέντρο που υπόσχεται να σε φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με δελφίνια και φώκιες. Τα καλύτερα για φαγητό και ποτό: Λέσβος, Σάμος, Κέρκυρα, Φολέγανδρος, Κρήτη

Η Λέσβος φημίζεται για το ελαιόλαδο και το ούζο της (αφού παράγει περίπου το 70 τοις εκατό όλων των ελληνικών ούζων). Το εθνικό απεριτίφ σερβίρεται με διάφορους μεζέδες σε παραδοσιακά ουζερί, που συνδυάζουν τις επιρροές από την εποχή της τουρκοκρατίας με τις ελληνικές σπεσιαλιτέ θαλασσινών. Η Λέσβος παράγει επίσης υπέροχο κρασί, όπως και η Σάμος, η οποία φημίζεται για το γλυκό κρασί μοσχάτο.


Φωτό: Γαβριήλ Νικολαΐδης via instagram