Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

Η Ημέρα της Γης…

Για την 42η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας, αμερικανικής πρωτοβουλίας για το πράσινο μέλλον της γης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ζήτησε από το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει ένα πράσινο πρόγραμμα για τα σχολεία της χώρας.

Το νέο πρόγραμμα Green Ribbon Schools, σύμφωνα με τον Μπάρακ Ομπάμα, θα δημιουργήσει την πράσινη περιβαλλοντική εκπαίδευση και το σχολείο που χρειάζονται οι νέοι των ΗΠΑ.
Η Ημέρα της Γης γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 22 Απριλίου 1970, ενεργοποιώντας 20 εκατομμύρια Αμερικανούς από όλες τις κοινωνικές τάξεις.


Η πρωτοβουλία ανήκε στον γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Σκοπός της η προώθηση της προστασίας του αέρα, των νερών, των σπάνιων ειδών του ζωικού βασιλείου και της προώθησης καθαρών λύσεων σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Αντιφατική ή μη, η καθιέρωση της Ημέρας της Γης από τις ΗΠΑ, πλέον έχει υιοθετηθεί από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Το δίκτυο του Earth Day, πλέον διαθέτει πάνω από 22.000 συνεργάτες σε 192 χώρες.
Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι συμμετέχουν στις δραστηριότητες της πρωτοβουλίας. Η Google στην σελίδα της τιμά την ημέρα οπως και κάθε σημαντική επέτειο για το δίκτυο της.
 Στη Θεσσαλονίκη
Την Ημέρα της Γης, Κυριακή 22 Απριλίου, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «One Day On Earth», σε περισσότερες από 160 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Την ταινία μπορούν όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν δωρεάν , στο φουαγιέ του Νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης στις 8μ.μ.
Πρόκειται για ενα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ- το πρώτο που περιλαμβάνει σκηνές που γυρίστηκαν την ίδια μέρα, σε κάθε χώρα του κόσμου, μία δημιουργία με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών και μιας διεθνής ομάδας σκηνοθετών.
Ανάλογη προβολή θα γίνει και στο Nixon Bar, στον Κεραμεικό, με ελεύθερη είσοδο, στις 9 μ.μ.
Η ταινία θα προβληθεί ακόμη και σε χώρους παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η περιοχή των Μεγάλων Μπλε Βουνών στην Αυστραλία (Greater Blue Mountains Area), ένα νοσοκομείο για παιδιά στην Πορτογαλία και στο CERN.
Το ντοκιμαντέρ της μη κερδοσκοπικής εταιρίας One Day on Earth, θα μας ταξιδέψει στο Ιράν, τη Βραζιλία, τη Ν.Κορέα, το Κόσσοβο κα.