Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

Ζωγράφοι πληρώνουν φόρο δωρίζοντας έργα στο κράτος!
Μια απίστευτη κρατική πινακοθήκη έχει δημιουργηθεί με τα χρόνια στο Υπουργείο Οικονομικών του Μεξικού. Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1950, όταν καθιερώθηκε μια δυνατότητα διευκόλυνσης προς τους εικαστικούς που δεν διέθεταν τα οικονομικά μέσα ή δεν επιθυμούσαν να πληρώσουν φόρο σε χρήμα. Η ιδέα ήταν απλή, αντί του συμβατικού φόρου, οι ζωγράφοι είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν το κράτος σε «είδος», απλοποιώντας έτσι τις φορολογικές διαδικασίες.

Οι εισφορές κλιμακώνονται ως εξής: Όποιος καλλιτέχνης έχει πουλήσει τουλάχιστον πέντε έργα του κατά τη διάρκεια ενός έτους, μπορεί να δώσει ένα επιπλέον στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών αντί φόρου. Όποιος έχει πουλήσει τουλάχιστον 21 έργα, υποβάλλει άλλα πέντε ή έξι.
Πλέον το μεξικανικό δημόσιο διαθέτει 5.400 έργα τέχνης και η συλλογή αυτή του υπουργείου Οικονομικών θεωρείται μια από τις σημαντικότερες του Μεξικού με παγκόσμια ακτινοβολία, εξασφαλίζοντας παράλληλα «δωρεάν» προβολή για τους καλλιτέχνες.
Ο διευθυντής αυτής της πινακοθήκης, Jose San Cristobal Larrea, τονίζει πως ο χαρακτήρας της συλλογής είναι μη κερδοσκοπικός, εντούτοις, η αξία των έργων που συμπεριλαμβάνει εκτιμάται 19 εκ. ευρώ. Στα πιο γνωστά έργα της συλλογής συγκαταλέγονται πίνακες του Diego Rivera, συζύγου της Frida Kahlo.
Μάλιστα η αξία ενός έργου που είχε υποβάλει ο Rivera κατά τη δεκαετία του ’50, υπολογίζεται πως σήμερα έχει εφταπλασιαστεί. Σε κάθε περίπτωση, τα έργα που υποβάλλονται αντί φόρου εκτιμώνται από την αρμόδια επιτροπή του μουσείου, οφείλουν να είναι πρωτότυπα και αντιπροσωπευτικά του καλλιτέχνη. Τα κριτήρια επιλογής είναι αυστηρά και αρκετά από τα υποβαλλόμενα έργα έχουν απορριφθεί.

via