Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λαδάδικα revisited: Η περίφημη συνοικία της Θεσσαλονίκης

Αυθεντικές μπυραρίες, «live-άδικα», χαριτωμένα μπιστρό, ροκ μπαρ, σικ εστιατόρια και espresso bar συνθέτουν το ανανεωμένο σκηνικό στα ιστορικά Λαδάδικα. Συμπέρασμα; Τότε, τώρα και για πάντα, «στα Λαδάδικα πουλάν αυτό που θες..».
Το τραγούδι του αξέχαστου Δημήτρη Μητροπάνου τα λέει όλα για την περίφημη συνοικία της Θεσσαλονίκης. Ή μήπως όχι; Τον τελευταίο καιρό τα Λαδάδικα περνούν από γενικό ρεκτιφιέ και το πάλαι ποτέ κακόφημο γκέτο της συμπρωτεύουσας με τα πλακόστρωτα στενά και τα διατηρητέα κτίρια με τις χρωματιστές προσόψεις μεταμορφώνεται στο νέο hotspot της πόλης που κοντράρει στα ίσα τον πολυφορεμένο άξονα της διασκέδασης, Βαλαωρίτου-Συγγρού.
Το Cosmo.gr έκανε την απαραίτητη έρευνα και αναφέρει:
Μπούμπα Μάρα
 
Η πασχαλίτσα-γιατί αυτό σημαίνει bubamara στα σέρβικα και στα τσιγγάνικα-ταξίδεψε από τα Βαλκάνια και προσγειώθηκε στα Λαδάδικα με χαρακτήρα και άποψη. Η αυθεντική βαλκανική μπυραρία με τη μεγάλη ποικιλία σε βουλγάρικες και ρουμάνικες μπύρες και σε σέρβικους μπυρομεζέδες εξελίχθηκε γρήγορα σε στέκι. Εκτός από το μενού, οι επιρροές των γειτονικών χωρών αφορούν και στην αισθητική του μαγαζιού με το ξύλο να κυριαρχεί στον χώρο αλλά και στη μουσική με live βραδιές βαλκανικής μουσικής μεσοβδόμαδα.
Βαϊου 7, Πλατεία Μοριχόβου, τηλ. 2311 273313
Bohemian’s House
 
To γωνιακό espresso bar στην συμβολή των οδών Κατούνη και Τσιμισκή με το μοντέρνο design λειτουργεί ως meeting point τα πρωινά για γιάπηδες και λοιπούς πολυάσχολους εργαζόμενους με το αβαντάζ των επιλεγμένων κρύων και ζεστών πιάτων να συνοδεύουν τον γρήγορο καφέ. Το βράδυ, τη σκυτάλη παίρνουν τα γευστικά κοκτέιλ και οι alternative, pop & funk μουσικές.
Τσιμισκή & Κατούνη, τηλ. 2310 551121
Παπαρούνα
 
Προτού γίνει ο «κακός χαμός» στη Βαλαωρίτου, η «Παπαρούνα» στην στοά του ιστορικού κτιρίου της Τράπεζας της Θεσσαλονίκης είχε ήδη πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τους θαμώνες της. Και επειδή το γουστόζικο εστιατόριο- μπαρ βλέπει πολύ μπροστά, αποφάσισε να μετακομίσει στην ανερχόμενη «φωλιά του κούκου». Με λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας στη νέα της στέγη στα κάτω Λαδάδικα, η Παπαρούνα συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά: υπέροχες γεύσεις υπό τους ήχους soul, jazz & latin μουσικής.
Παγγαίου 4 & Δόξης, Κάτω Λαδάδικα, τηλ. 2310 510852
Bourbon Street
 
Για πολλούς και όχι άδικα, μια βραδινή έξοδος για ποτό χωρίς τη σωστή μουσική σημαίνει σινεμά χωρίς ποπ κορν. Αυτό το πρόβλημα ωστόσο δε θα το αντιμετωπίσεις ποτέ στο «Bourbon Street». Δυνατά κοκτέιλ και καθαρά ποτά συνδυάζονται πάντα με ψαγμένη καλή μουσική. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαλέξεις τη θεματική μουσική βραδιά της αρεσκείας σου. Από rock alternative ρυθμούς μέχρι R’n’B και jazz νότες, στο «Bourbon Street» η μουσική είναι ζήτημα καλής ποιότητας ανεξαρτήτως είδους.
Κατούνη 11, τηλ. 2310 272170
Γαία Live
 
Σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία στα Λαδάδικα, το «Γαία live» εξελίσσεται σε must χώρο ζωντανών εμφανίσεων στη συμπρωτεύουσα. Τα τελευταία χρόνια, μπάντες και γνωστά ονόματα της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής κάνουν όλοι ένα πέρασμα από την σκηνή του διάσημου θεσσαλονικιώτικου «live-άδικου».
Δόξης 1, τηλ. 2310 513654
Ακαδημία
 
Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στα Άνω Λαδάδικα, η «Ακαδημία» μετρά λίγους μήνες λειτουργίας και υπόσχεται να πάρουμε πτυχίο στην απόλαυση. Ελληνικές γεύσεις από αγνά υλικά που θυμίζουν φαγητό από τα χεράκια της μαμάς μέσα σε ένα προσεγμένο περιβάλλον με πίνακες που διακοσμούν τους τοίχους, το νεοαφιχθέν ταβερνείο παίρνει άριστα στην αισθητική και στις τιμές.
Αγ. Μηνά 3, τηλ. 2310 521803
Brockolo
 
Για χορό, ποτά και διασκέδαση με τα ντεσιμπέλ στο τέρμα, το «Brockolo» είναι αυτό που ψάχνεις. Μάλιστα, το rock bar-club στα Άνω Λαδάδικα με τον άνετο χώρο και τη μεγάλη μπάρα έχει πλέον και αυτό υιοθετήσει την πατέντα των live εμφανίσεων με ντόπιες και μη ανερχόμενες μπάντες.
Ολυμπίου Διαμαντή, τηλ. 6948888990
Lena’s bistro
 
Τα Λαδάδικα απέκτησαν το δικό τους αυθεντικό μπιστρό χάρη στη Λένα. Η ιδιοκτήτρια του γλυκύτατου καφέ θα σου ετοιμάσει νοστιμότατα σνακ, σαλάτες και γλυκά ενώ οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσεις τη συνταγή της γιαγιάς της για δροσερή hand made λεμονάδα και βυσσινάδα.
Κατούνη 7, τηλ. 2311 249140
Cinque terre
 
Η ομώνυμη περιοχή της ιταλικής Ριβιέρας έδωσε το όνομα της στο νέο minimal chic εστιατόριο των Λαδάδικων. Ιδανικό για ρομαντικές βραδιές για δύο, το «Cinque terre» φημίζεται για τη μεγάλη ποικιλία κρασιών από τη γείτονα χώρα με τα ανάλογα συνοδευτικά πιάτα όπως panini και bruschetta.
Β. Ουγκό 4 & Ολ. Διαμαντή 53. τηλ. 2310 5391113
Mandola
 
Δίπλα ακριβώς από το all time classic ουζερί «Negroponte» έκανε την εμφάνιση του εδώ και λίγο καιρό το εστιατόριο «Mandola». Εδώ θα γευτείς διάφορες επτανησιακές σπεσιαλιτέ είτε στα τραπεζάκια επί της πολυσύχναστης πλακόστρωτης Κατούνη είτε μέσα στο ζεστό περιβάλλον του χώρου υπό τους ήχους απαλής μουσικής.
Κατούνη 19, τηλ. 2310 523136
via

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου