Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η χαμένη αγάπη προκαλεί τις μεγαλύτερες τύψεις.
Ερευνητές αναφέρουν ότι άνθρωποι έχουν ισχυρότερες τύψεις σχετικά με αποφάσεις που αφορούν αισθηματικές σχέσεις και οικογένεια παρά εργασία.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία των κοινωνικών σχέσεων, σύμφωνα με τον Roese, καθηγητή marketing του Kellogg School of Management στο Northwestern University.
Οι κοινωνικές σχέσεις, υποδεικνύει ο καθηγητής, είναι το πιο σημαντικό συστατικό των τύψεων. Αποτυχημένοι γάμοι, προβληματικές αισθηματικές σχέσεις και χαμένος χρόνος με την οικογένεια μπορούν να προκαλέσουν τύψεις που διαρκούν μια ζωή, σημειώνουν οι ερευνητές στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Social Psychological and Personality Science.’
Οι τύψεις για τις κοινωνικές σχέσεις είναι έντονες επειδή απειλούν την ανάγκη ενός ανθρώπου να ανήκει, σημειώνουν οι ερευνητές. Η αίσθηση του να ανήκει κάποιος είναι κύρια παρόρμηση και συνδέεται ισχυρά με την ευεξία και την ψυχική υγεία, σημειώνουν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σειρά 5 ερευνών. Οι συμμετέχοντες ήταν από 108 έως 546 άνθρωποι. Ορισμένες εστίασαν σε φοιτητές και άλλες σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ενηλίκων Αμερικανών. Οι έρευνες αφορούσαν τη βαθμολόγηση των τύψεων και τη σχέση τους με τον κοινωνικό αντίκτυπο των αποφάσεων.
Τα αποτελέσματα υπέδειξαν ότι η αγάπη ή άλλες κοινωνικές αποφάσεις όπως ο τερματισμός μιας σχέσης ή η απιστία είναι περισσότερο έντονες σε σχέση με αυτές που αφορούν την εργασία ή μη κοινωνικές αποφάσεις όπως παραίτηση ή τερματισμός σπουδών.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η έρευνα δείχνει ότι ενώ οι τύψεις είναι πολύπλευρες με διάφορες συνέπειες, η κοινωνική τους επίπτωση είναι πολύ μεγάλη. Οι τύψεις μπορούν να προέλθουν από την αγάπη ή την εργασία αλλά αυτές που προκύπτουν από την πρώτη φαίνεται να είναι πιο δύσκολο να ξεπεραστούν. Η ανάγκη να ανήκει κάποιος δεν είναι μόνο κυρίαρχο ανθρώπινο κίνητρο αλλά σημαντικό συστατικό των τύψεων.
VIA