Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μονοκατοικία στα Εξάρχεια από την Αρχιτέκτονα Κατερίνα Βαλσαμάκη

Η μονοκατοικία εμβαδού 237τμ βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στεγάζει τις ανάγκες του ζευγαριού των ιδιοκτητών. Μία διώροφη νεοκλασική κατοικία χτισμένη πριν το 1923 καταλάμβανε εξολοκλήρου το οικόπεδο εμβαδού μόλις 117τμ της οποίας τμήμα προς το δρόμο διατηρήθηκε υποχρεωτικά, ενώ χτίστηκε ένα νέο κτίριο πολύ μικρής κάλυψης στο πίσω μέρος του οικοπέδου.


Τα δύο κτίρια, αναπαλαιωμένο και νέο, χωρίζονται από μία εσωτερική αυλή – ένα εσωτερικό αίθριο πλαισιωμένο από τους συμπαγείς όγκους των γειτονικών κτιρίων και ενώνονται μεταξύ τους μ’ ένα γυάλινο διάδρομο.
Στο  επίπεδο του αιθρίου – ισόγειο για τη νέα κατοικία  και ταυτόχρονα α΄ όροφος για το διατηρητέο – οργανώνονται οι χώροι διημέρευσης: το διώροφο σε ύψος καθιστικό στο νέο κτίριο και η κουζίνα με την τραπεζαρία στο παλιό, με την αυλή να αποτελεί την άμεση προέκτασή τους.
Οι υπόλοιποι χώροι της κατοικίας αναπτύσσονται στο νέο κτίριο σε τέσσερα, πλέον του ισογείου, επίπεδα εμβαδού μόλις 47,50τμ, ενώ στο ισόγειο του παλιού κτιρίου και προς το δρόμο βρίσκεται ο ξενώνας με δική του ανεξάρτητη είσοδο.

Η οργάνωση των χώρων της κατοικίας εξασφαλίζει ένα προστατευμένο και ήσυχο περιβάλλον, χωρίς να την αποκόπτει από τη γοργά αναδιαμορφούμενη γειτονιά.

αρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: Κατερίνα Βαλσαμάκη
φωτογραφιες: Κών/νος Θωμόπουλος
VIA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης