Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζυμαρικά, Κρέας, Ρύζι: οι 3 πιο αγαπημένες τροφές παγκοσμίως

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό; Μία από τις πλέον κλασικές ερωτήσεις όλων των εποχών (μαζί με το «ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα» και το «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις») έθεσε παγκόσμια έρευνα του Οxfam για να ανακαλύψει τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες. Παραδόξως μεταξύ των κορυφαίων γευστικών πειρασμών δεν είναι η σοκολάτα, αφού τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν τα ζυμαρικά, το κρέας και το… ρύζι.
Περί ορέξεως…


Η πρόσφατη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 16.000 ατόμων από 17 χώρες του πλανήτη (Αυστραλία, Βραζιλία, Γερμανία, Γκάνα, Γουατεμάλα, Ινδία, Κένυα, Μεξικό, Ολλανδία, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Ρωσία, Νότιο Αφρική, Ισπανία, Τανζανία, Μεγ. Βρετανία και ΗΠΑ). Απ’ ό,τι φαίνεται μόνο οι Αυστραλοί εκδήλωσαν ιδιαίτερη αδυναμία στη σοκολάτα, ενώ στις ΗΠΑ κυριάρχησαν η πίτσα, η μπριζόλα και το κοτόπουλο. Όσο για το Πακιστάν; Εκεί οι άνθρωποι έβαλαν στην πρώτη θέση τη γεύση των… λαχανικών.

Φυσικά, η έρευνα του Oxfam (μία διεθνής ομοσπονδία 15 οργανώσεων που συνεργάζονται σε 98 χώρες προσπαθώντας να καταπολεμήσουν τη φτώχεια και την ανεργία), δεν έχει ως στόχο να ικανοποιήσει την περιέργειά μας για τις παγκόσμιες γευστικές προτιμήσεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία οι υπεύθυνοι χαρακτηρίζουν «ταυτόχρονα συναρπαστικά και προειδοποιητικά», υποδεικνύουν ότι η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα έχει αλλάξει σημαντικά τον τρόπο που τρώμε.

Το κόστος η μεγαλύτερη ανησυχία

Περισσότεροι από τους μισούς που πήραν μέρος στην έρευνα, δήλωσαν ότι δεν τρώνε πλέον κάποιες από τις τροφές που κατανάλωναν δύο χρόνια πριν. Εξ αυτών, το 39% απέδωσε το γεγονός στην άνοδο του κόστους και το 33% σε λόγους υγείας. Όμως, ενώ ο οικονομικός παράγοντας είναι η κυριότερη αιτία στις περισσότερες χώρες, δεν ισχύει παντού. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το 49% ανέφερε ότι οι διατροφικές αλλαγές ήταν ως επί το πλείστον απόρροια προβλημάτων υγείας.

Οι πιο ανησυχητικοί αριθμοί της έρευνας έρχονται από την Κένυα, όπου το 76% δήλωσε ότι δεν καταναλώνει τρόφιμα που έτρωγε το 2009. Από αυτούς, το 79% διευκρίνισε ότι αυτό οφειλόταν στις υψηλές τιμές. Στην άλλη άκρη, λιγότερο από το 40% των ανθρώπων σε Γερμανία και Ολλανδία ανέφερε ότι έχει διαφοροποιήσει το μενού του την τελευταία διετία.
Τόσο στην Κένυα όσο και στην Τανζανία, το ποσοστό των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι διαθέτουν πάντα επαρκή ποσότητα φαγητού, ήταν λιγότερο από 30%. Και ενώ η πείνα, παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα στον αναπτυσσόμενο κόσμο (και όχι μόνο), μελέτες του ΟΗΕ μας πληροφορούν ότι 1,3 δισ. μετρικοί τόνοι (ή το ένα τρίτο) της παραγωγής τροφίμων πετιούνται στα σκουπίδια!

O Jeremy Hobbs, διευθυντής του Oxfam, τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα διαιτολόγιά μας αλλάζουν γρήγορα και για υπερβολικά πολλούς ανθρώπους η αλλαγή είναι προς το χειρότερο. Τεράστιοι αριθμοί ανθρώπων, ειδικά στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, περιορίζουν την ποσότητα ή την ποιότητα του φαγητού που καταναλώνουν εξαιτίας της ανόδου των τιμών στα τρόφιμα. Οι παγκόσμιοι ηγέτες –ειδικά οι ηγέτες στις ισχυρές χώρες των G20- πρέπει να δράσουν τώρα για να επιδιορθώσουν το διαλυμένο διατροφικό σύστημα. Πρέπει να ρυθμίσουν τις αγορές και να αναμορφώσουν τις ελαττωματικές πολιτικές των βιοκαυσίμων για να κρατήσουν υπό έλεγχο τις τιμές των τροφίμων, ενώ πρέπει να επενδύσουν σε μικρής κλίμακας παραγωγούς στα αναπτυσσόμενα κράτη και να τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή».

Οι πιο ενδιαφέροντες αριθμοί της έρευνας

- 8% των Αμερικανών υποσιτίζεται
- Οι πλέον αγαπημένες εθνικές κουζίνες παγκοσμίως είναι η ιταλική, η κινέζικη, η ινδική και η μεξικάνικη.
- Στη Νότιο Αφρική, το 41% των ατόμων πιστεύει ότι η τιμή του πετρελαίου και των μεταφορών είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει τις προμήθειες τροφίμων.
- Η Κένυα (57%) και η Τανζανία (45%) έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που ανησυχούν για το καθημερινό φαγητό τους (ο μέσος όρος είναι 18%)
- Στην Κένυα, ένα ανησυχητικό ποσοστό 68% λέει ότι η διατροφή του έχει αλλάξει. Για το 80% εξ αυτών, η διαφοροποίηση οφείλεται στην αύξηση του κόστους. 
www.in2life.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου