Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ

Ο Κύπριος Κυριάκος Μαργαρίτης έχει δημοσιεύσει οκτώ μυθιστορήματα για παιδιά και νέους και έχει λάβει αρκετά βραβεία, ενώ το πρώτο του μυθιστόρημα για ενηλίκους, «Ρέκβιεμ για τους απόντες», είχε πολύ καλή υποδοχή. «Η ερωμένη και η σκιά της» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του.

Το Νοέμβρη του 2008, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πέτρος Μάρκελλος σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα. Αμέσως μετά την κηδεία τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αρχίζουν να ασχολούνται με τη ζωή του: τη σχέση του με τους συναδέλφους του, τη δύσκολη προσωπικότητά του, τα προβλήματά του με το αλκοόλ. Όλη αυτή η κατάσταση δεν επιτρέπει στην Ευρυδίκη, την ερωμένη του, να αντιμετωπίσει το θάνατο του αγαπημένου της. Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι τίποτα από όσα λέγονται δεν είναι αλήθεια δημιουργεί μια ιστοσελίδα, όπου αφηγείται την ερωτική τους ιστορία και παραθέτει και στοιχεία από τη ζωή και την καριέρα του Πέτρου. Διώχνοντας μακριά της όσους νοιάζονται, βυθίζεται όλο και περισσότερο στην απελπισία. Πεπεισμένη ότι το φάντασμα του εραστή της βρίσκεται κοντά της και προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί της, τοποθετεί κάμερες στο σπίτι της και καλεί τους επισκέπτες της ιστοσελίδας να παρακολουθούν τον προσωπικό της χώρο ώστε να εντοπίσουν το φάντασμα. Υπάρχει, όμως, κάποιος που θεωρεί ότι αυτή η πρόσκληση απευθύνεται μόνο σε αυτόν και είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να βρεθεί κοντά της και να της αποδείξει ότι ο Πέτρος της δεν έχει πεθάνει πραγματικά.
Το μυθιστόρημα χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος αφηγήτρια είναι η Ειρήνη, η φίλη της Ευρυδίκης, η οποία προσπαθεί να τη συγκρατήσει, αλλά ένα λάθος σχόλιο για τον Πέτρο την απομακρύνει από κοντά της. Όσες προσπάθειες και να κάνει για να τη βοηθήσει πέφτουν στο κενό. Η Ειρήνη είναι ο χαρακτήρας που βλέπει το κακό τέλος να πλησιάζει. Στο δεύτερο μέρος ο αφηγητής είναι ο Νικόλας, ένας άντρας ψυχικά διαταραγμένος, ο οποίος νομίζει ότι είναι ο ...Πέτρος. Παρακολουθεί συνέχεια την Ευρυδίκη μέσω της ιστοσελίδας και θεωρεί ότι όλα όσα γίνονται συμβαίνουν για να τους επιτρέψουν να είναι μαζί για πάντα. Ο Νικόλας είναι ο χαρακτήρας που ωθεί την υπόθεση να φτάσει ώς το τέλος. Στο τρίτο μέρος η αφήγηση είναι απρόσωπη: μαρτυρίες, δημοσιογραφικές εκπομπές, κινηματογραφική απεικόνιση του τέλους. Στον πυρήνα της ιστορίας βρίσκεται το ζευγάρι: ο νεκρός Πέτρος και η ζωντανή Ευρυδίκη. Ο Πέτρος ήταν πάντα το επίκεντρο και η Ευρυδίκη η σκιά του. Ο θάνατός του, πέρα από τη θλίψη για την απώλειά του, της δημιουργεί ένα ακόμα πρόβλημα: της αφαιρεί τη βάση στην οποία στηριζόταν. Όταν είσαι η σκιά κάποιου, πώς συνεχίζεις να υπάρχεις όταν αυτός χάνεται; Η Ευρυδίκη χάνει την πορεία της, προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία τους μέσα από την ιστοσελίδα, αφού έτσι τον κρατά ζωντανό και μπορεί να περιστρέφεται γύρω του. Η κατάσταση επαναλαμβάνεται με τον Νικόλα: μέσα από την ιστοσελίδα της, γίνεται αυτή ο άξονας και αυτός η σκιά που περιστρέφεται γύρω της, μέχρι να βρει το κουράγιο να την προσεγγίσει για να της αποδείξει ότι αυτός είναι ο Πέτρος. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίσσονται όπως τα είχε σχεδιάσει.
«Η ερωμένη και η σκιά της» είναι ένα έντονο μυθιστόρημα που βασίζεται στην ψυχολογική κατάσταση υπάρξεων σε οριακές καταστάσεις. Αδιέξοδες καταστάσεις ατόμων που έχουν μάθει να στηρίζονται σε κάποιον ή να βασανίζονται από κάποιον. Η στιγμή που θα σταθούν μόνοι τους δεν είναι η στιγμή της χειραφέτησης αλλά η στιγμή της πτώσης. Και για να ξανασηκωθούν- αν αυτό είναι εφικτό για όλους-, πρέπει η ζωή τους να βγει έξω από όλα τα όρια. Ένα μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί για την ικανότητα του συγγραφέα να φτιάχνει οριακούς ήρωες, τους οποίους πάνω από όλα τους σέβεται.
www.diavasame.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου