Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άλλο καφές...και άλλο coffee!

Είμαστε μία χώρα με τόσο μεγάλη προσέλευση στις καφετέριες κι όμως με τόσο μικρή ποικιλία στους καφέδες! Οι επιλογές μας περιορίζονται ανάμεσα στον ελληνικό, τον φραπέ, τον γαλλικό, τον cappuccino και τον espresso . Αν και οι δύο τελευταίοι έχουν μπει στις ζωές μας εδώ και μερικά χρόνια, δεν έχουμε μάθει ακόμα να τους ζητάμε. Συχνά θα ακούσουνε κάποιον να λέει «ένα freddo cappuccino», μα αποφάσισε φίλε μου ή freddo ή cappuccino! Ακόμα όμως και το πιο χαρακτηριστικό «Ένα cappuccino με γάλα» μα το cappuccino έχει από την “φύση” του γάλα! Στον espresso κάνουν οι περισσότεροι ένα, αλλά το ίδιο λάθος, τον αποκαλούν εσπρεσάκι επειδή είναι μικρός, λες και υπάρχει και μεγάλος!
Η αντιμετώπιση των καφετεριών...
οι περισσότερες ελληνικές καφετέριες μας αντιμετωπίζουν σαν κινούμενο 10ευρω, γι’ αυτό και δε μας σέβονται! Είτε θα σερβίρουν καφέ νεροζούμι, είτε πετιμέζι, είτε με μπαγιάτικο δείγμα μπισκότου, είτε νερό σε ραγισμένο  ποτήρι με αποτύπωμα από κραγιόν κι αν είσαι και αντικαπνιστής… κλάφτα!
Και τώρα, πως πίνουν τον καφέ τους οι ιταλοί (ακολουθεί απόσπασμα από το http://kailoiponkaisynepwskaigiauto.blogspot.com
Για κάθε καφέ που φτιάχνουμε βάζουμε πάντα φρέσκο αλλιώς έχει τη γεύση του καμένου και του νερουλού, κλασικά αυτό κάνουν στις ελληνικές καφετέριες. Όταν βάζετε τον καφέ δε τον πατάμε. Αν έχετε την μακινέτα τον βάζουμε σε χαμηλή -μέτρια φωτιά.
Μερικούς απ΄ τους καφέδες που μπορείτε να πιείτε όταν έρχεστε επίσκεψη Ιταλία για επαγγελματικούς ή τουριστικούς λόγους. Πιείτε τον στο ποδάρι όπως κάνουν οι Ιταλοί, όταν είστε Ελλάδα απολαύστε τον με τις ώρες σας!
Το πρωί τα μπαρ (οι δικές μας καφετέριες) πήζουν από ανθρώπους που πίνουν τον καφέ τους πριν πάνε στη δουλειά. Καφέ και κορνέτο θα το ακούσετε  στο νότο. Καφέ και μπριος στο βορρά. Κορνέτο και μπριος είναι τα κρουασάν σκέτα ή γεμιστά. Άλλοι το πρωί πίνουν καπουτσίνο ή λάτε μακιάτo. Όλοι έχουν ένα συγκεκριμένο μπαρ που πάνε, γνωρίζονται μεταξύ τους, ανταλλάσσουν τα τελευταία νέα ειδικά ποδοσφαιρικά. Οι ιδιοκτήτες κάνουν και συνδρομή στους 10 καφέδες+κρουασάν πληρώνεις 9.
Caffè όταν ζητάς στα ιταλικά σου φέρνουν τον espresso.
Caffè macchiato (μακιάτο δηλαδή λεκιασμένος) βάζουν λίγο ζεστό γάλα (όχι καμμένο γάλα).Το ζεσταίνουν με το σωλήνα χωρίς να κάνουν αφρό.


Caffè lungo (λούνγκο δηλαδή μακρύς) έχει παραπάνω νερό αλλά και δόση καφέ. Πάντα σε φλιτζανάκι του εσπρέσο.

Caffè corretto (κορέτο δηλαδή διορθωμένος) είναι ο εσπρέσο κι έχει μέσα λίγη γκράπα, ρακί με λίγα λόγια. Τον παραγγέλνουν πολλές φορές μετά το φαγητό, συνήθως το χειμώνα.

Caffè ristretto (ριστρέτο δηλαδή συγκεντρωμένο) είναι ο εσπρέσο φτιαγμένος με λίγες σταγόνες νερό κι έτσι βγαίνει ένας καφές πολύ πυκνός. Η ποσότητα της καφεΐνης παραμένει ίδια.

Caffè schiumato (σκιουμάτο δηλαδή αφρισμένος) βάζουν λίγο ζεστό αφρόγαλο

Latte macchiato (λάτε μακιάτο δηλαδή λεκιασμένο γάλα).Ζεσταίνουν το γάλα με το σωλήνα που  έχει η μηχανή που φτιάχνουν το αφρόγαλο. Το βάζουν σε ένα γυάλινο ποτήρι. Μετά φτιάχνουν ένα καφέ εσπρέσο και το ρίχνουν μέσα στο γάλα

Cappuccino (καπουτσίνο).Μια δόση καφέ εσπρέσο. Μετά φτιάχνουν το αφρόγαλο (δεν καίμε το γάλα αυτό είναι το μυστικό).Από πάνω όποιος θέλει ρίχνει σκόνη κακάο, ξεχάστε την κανέλα.

Cappuccino scuro (καπουτσίνο σκούρο δηλαδή σκούρος) ο αγαπημένος μου με κακάο.Έχει παραπάνω καφέ,σαν το λούνγκο αλλά την ίδια δόση αφρόγαλου.

Marocchino (μαροκίνο).Προέλευση απ΄το Τορίνο. Φτιάχνουν τον εσπρέσο, βάζουν σκόνη πικρή σοκολάτα και λίγο αφρόγαλο. Το σερβίρουν σε γυάλινο φλιτζανάκι.  

Caffè shakerato (σακεράτο δείτε φώτο) είναι ο εσπρέσο φρέντο που συνήθως ζητάτε Ελλάδα. Δεν έχω φτιάξει ποτέ μου αλλά έχω πιει αρκετές φορές. Είναι διαφορετικός απ΄αυτόν που πίνουμε στην Ελλάδα. Μην ζητήσετε καπουτσίνο φρέντο στην Ιταλία ,απλά δεν υπάρχει και ρισκάρετε να σας φέρουν μια αηδία, το'χα πάθει.

Mocaccino (μοκατσίνο).Λοιπόν αυτός δεν πρέπει να μπαρδευτεί με τον Marocchino. Σε γυαλινο ποτηρί για να φαίνονται τα διαφορετικά στρώματα, μπαίνει πρώτα ο εσπρεσο, μετά σοκολάτα πικρή ζεστή και απο πάνω το αφρόγαλο.


Caffelatte (καφελάτε) είναι το συνήθως το πρωινό που φτιάχνουν στο σπίτι.Σε μεγάλο πλατύ φλυτζάνι σαν τα μπολ για τα δημητριακά ρίχνουν μέσα ένα φλιτζάνι εσπρέσο και το γεμίζουν με ζεστό γάλα.Μετά εκεί βουτάνε μπισκότα και κρουασάν.

 
Caffè decaffeinato (ντεκαφεινάτο). Δεν έχω πιει ποτέ μου, ή πίνω δεν πίνω καφέ.

Caffè d'orzo (ντ'όρζο).Αυτός είναι από κριθάρι και ακούω πολλούς Ιταλούς να τον πίνουν, είναι υγιεινός. Ούτε αυτόν έχω δοκιμάσει ή πίνω δεν πίνω.

anatropress.blogspot.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου