Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι πανάδες ως απόρροια της φωτογήρανσης και πως θα τις αποφύγετε


Ο όρος «φωτογήρανση» αναφέρεται στις αδρές και μικροσκοπικές μεταβολές του δέρματος από τη χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Κύρια αιτία εμφάνισης ενός φωτογηρασμένου δέρματος είναι ο σχηματισμός των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια οξυγόνου που, κατόπιν αλυσιδωτών αντιδράσεων, οξειδώνονται και γίνονται τοξικά, προσβάλλοντας τελικά και τα υπόλοιπα υγιή κύτταρα.

Μια από τις συνηθέστερες επιπτώσεις της φωτογήρανσης που απαιτεί συστηματική φροντίδα είναι οι πανάδες. Η πανάδα είναι περιγεγραμμένη μεταβολή της χροιάς του δέρματος χωρίς, ωστόσο, κάποια περαιτέρω μεταβολή της σύστασης, του πάχους ή της ανάγλυφης κατασκευής του.
Η πρόληψη εμφάνισης των πανάδων συνίσταται κυρίως στην εφαρμογή κατάλληλης αντηλιακής προστασίας. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια εξαιρετικά ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα, η προστασία από τον ήλιο θα πρέπει να είναι ακόμη πιο συστηματική. Πάντως, εάν τελικά οι πανάδες κάνουν την εμφάνισή τους, θα πρέπει να τις αντιμετωπίσετε άμεσα, καθώς ο παράγοντας «χρόνος» είναι πολύ σημαντικός στην εξάλειψή τους.
Η αγωγή κατά των πανάδων γίνεται αυστηρά τους χειμερινούς μήνες, καθώς τα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιούν οι αισθητικοί είναι ιδιαίτερα δραστικά και ευαίσθητα στο φως. Συνεπώς, υπάρχει κίνδυνος να ερεθίσουν ή ακόμη και να προκαλέσουν μικροεγκαύματα στο δέρμα εάν η αγωγή εφαρμοστεί το καλοκαίρι. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θα πρέπει να γίνεται βάσει των χαρακτηριστικών του εκάστοτε προβλήματος, όπως ο αριθμός, το μέγεθος και το χρώμα των πανάδων, τα σημεία και ο πρώτος χρόνος εμφάνισής τους στο δέρμα.
Η συνιστώμενη αγωγή κατά των πανάδων προβλέπει βασικά την περιποίηση του δέρματος δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ)

Πρωί

  • Πλύνετε το πρόσωπό σας με ένα απαλό καθαριστικό προϊόν.
  • Χρησιμοποιήστε κρέμα ημέρας με λευκαντικές και αποχρωματιστικές ιδιότητες. Προτιμήστε τις φυτικές κρέμες (π.χ. αχίλλεα).
  • Απλώστε σε σώμα και πρόσωπο αντηλιακή κρέμα υψηλού δείκτη (SPF 40-50) που να καλύπτει όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας.
  • Φορέστε καπέλο και αποφύγετε όσο το δυνατόν τον ήλιο.

Βράδυ

  • Πλύνετε το πρόσωπό σας και απλώστε μία κρέμα νυκτός με 4-6% περιεκτικότητα σε οξέα ή πολυϋδροξέα φρούτων (ΑΗΑ ή ΡΗΑ).
  • Αν ξεκινάτε τη θεραπεία για πρώτη φορά, επιλέξτε χαμηλή περιεκτικότητα σε οξέα και σιγά-σιγά αυξήστε την το πολύ μέχρι 10%, ανάλογα πάντα και με την αντοχή του δέρματός σας.
Επιπλέον, υιοθετήστε την εφαρμογή peeling δύο φορές την εβδομάδα με σαλικυλικό ή γλυκολικό οξύ.
Πάντως, προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε αγωγή κατά των πανάδων, καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον φαρμακοποιό σας σχετικά με το ποια προϊόντα ενδείκνυνται για τον δικό σας τύπο δέρματος.
via

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου