Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί μάνα δεν είναι μόνο μία...

Η Ελληνίδα Μάνα είναι μια ταινία-έπος ανάλογο της τριλογίας του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών". Θα μπορούσε να την πάρει ένας Peter Jackson ή ένας Oliver Stone και να μεγαλουργήσουν. Στα ελληνικά σήριαλ, από τις βαθιές αρχές του '90 μέχρι σήμερα, την έχουμε δει σε τόσες παραλλαγές που θα ήταν άδικο και τεράστια παράλειψη να μην φροντίσουμε να υπογραμμίσουμε τους πιο χαρακτηριστικούς από αυτούς στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.
Σε αναντιστοιχία με τα προηγούμενα μαμούθ-αφιερώματά μας σε αντρικούς, γυναικείους και β' ανδρικούς ρόλους των ελληνικών κωμικών σειρών, αυτό το αφιέρωμα έχει, εκτός από γέλιο, και αρκετό κλάμα. Για μανάδες μιλάμε άλλωστε. Και δη Ελληνίδες.
Το Cosmo.gr εύχεται "Χρόνια Πολλά" στις:

Θάλεια Σέκερη - "Το Ρετιρέ" (1990-92)
(Μαρία Μαρτίκα)
 
Πες την και: Η μάνα της γκρίνιας
Για όσους ανήκουμε στο βαθύ "Ρετιρέ", η κυρία Θάλεια ήταν πιθανότατα ο πιο αντιπαθής ρόλος σε μια καλτ σειρά με εξαιρετικούς χαρακτήρες (ποιος μπορεί να ξεχάσει τη συμβολή του πανμέγιστου Μάκη Δελαπόρτα, άλλωστε;).
Παρ' όλ' αυτά, πολλά χρόνια πριν τα πορτρέτα των "Θανάσιμων Πεθερών", το MEGA μας είχε δώσει μια γερή γεύση του τι εστί "Ελληνίδα Πεθερά". Η Θάλεια Σέκερη, μητέρα του Ιάσονα (Παύλος Ευαγγελόπουλος) που έφτιαχνε τηλεοράσεις, ζούσε για να δυσκολεύει τη ζωή της μνηστής του γιου της, Ελένης Σωτηριάδου.
Το δώρο μας: Ο Ιάσονας στο ράφι. Μάλλον αυτό που ονειρευόταν από τότε που τον γέννησε.
Βίρνα Δράκου - "Η Λάμψη" (1991-2005)
(Κάτια Δανδουλάκη)
 
Πες την και: Η τεκνατζού (στην κυριολεξία) μητριά
Σε ένα σήριαλ με 3.457 επεισόδια, το λογικό είναι να συμβούν τα πάντα. Ειδικά αρρωστημένες καταστάσεις. Η άμεμπτη εισαγγελέας εφετών Βίρνα Λιώσση Δράκου, σύζυγος του μεγιστάνα Γιάγκου Δράκου, μπλέκει σε μια καταστροφικά παθιασμένη σχέση με τον γιο του Γιάγκου, Αλέξη (Κώστας Σπυρόπουλος), ο οποίος την έχει ερωτευτεί από τα 15 του. Ο ίδιος Αλέξης είναι και το αντικείμενο της ιστορικής σεναριακής στιγμής "Σελήνη αγαπάει Αλέξη".
Η Βίρνα Δράκου ήταν μια μητριά που ερωτεύτηκε τον θετό της γιο. Στη Λάμψη του Νίκου Φώσκολου, θα μπορούσε να είναι και η βιολογική του μητέρα.
Το δώρο μας: Τα έξοδα του διαζυγίου από τον Γιάγκο Δράκο που ήταν μια διαρκής μόλυνση στην καθαρή της συνείδηση (μέχρι που την πήρε ο κατήφορος).
Μαίρη - "Μάνα Είναι Μόνο Μία" (1992-1994)
(Μαίρη Χρονοπούλου)
 
Πες την και: Η "40άρα ίσον με δύο 20άρες" μάνα
Μητέρα δύο παιδιών (το ένα ήταν η Ναταλία Δραγούμη στην πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση) και ευκατάστατη χήρα εργοστασιάρχη, η Μαίρη δυσκολεύεται να αποδεχτεί ότι τα χρόνια περνούν και κάνει ό,τι μπορεί για να ανατρέψει τη φυσική ροή των πραγμάτων. Παρέα με την επική φίλη της, τη Λίλη (Ειρήνη Δογάνη).
Το δώρο μας: Ένας νεαρός σύντροφος ίσως;
Η Χήρα Μήτση - "Δέκα Μικροί Μήτσοι" (1992-2003)
(Λάκης Λαζόπουλος)
 
Πες την και: Η χήρα μάνα
Μητέρα δύο (Μαρία Γεωργιάδου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης), πολλά στοιχεία χηρευάμενης συζύγου που απέμεινε (σχεδόν) μόνη στη ζωή και ιδρυτής του επίσης μνημειώδους "Αν υποψιαστώ ...., θα πεθάαανω". Οι "Δέκα Μικροί Μήτσοι" θα μπορούσαν κάλλιστα να λέγονται και "Η Χήρα Μήτση και οι άλλοι 9 Μικροί Μήτσοι).
Το δώρο μας: Ένας δεύτερος σύζυγος. Καλύτερος από τον μέλλοντα σύζυγο Στρατηγό που δεν την έπαιρνε με τίποτα.
Γιολάντα Ραγιά - "Δις Εξαμαρτείν" (1993-96)
(Ντίνα Κώνστα)
 
Πες την και: Η μάνα του κυνισμού
Η πανούργα μητέρα της Άννας Ραγιά (Νένα Μεντή), διευθύντριας προγράμματος του Media Channel, προσπαθεί να κάνει τον ειρηνοποιό ανάμεσα στο πιο κωμικό ερωτικό τρίγωνο των ελληνικών σήριαλ των 90s.
Η Άννα είναι παντρεμένη με τον κεντρικό παρουσιαστή, Γιάννη Σωτηρόπουλο (Χάρης Σώζος), ενώ τα "φτιάχνει" και με τη μεγάλη "μεταγραφή" του καναλιού, Πέτρο Αθανασιάδη (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος). Η Γιολάντα Ραγιά είναι μια μάνα που προσπαθεί να καλύψει την κόρη της. Με τόνους χιούμορ, κυνισμού, υπερβολής και στιλ.
Το δώρο μας: Ένα (ακόμη) γουνικό για τη συλλογή της. Οικολογικό φυσικά.
Σημείωση: Φυσικά τιμάμε και την ανυπέρβλητη (μάνα) Ντένη Μαρκορά στο "Δύο Ξένοι", αλλά έχουμε μιλήσει ήδη εκτενώς γι' αυτήν.
Αφροδίτη - "Ψίθυροι Καρδιάς" (1997-98)
(Μελίνα Μποτέλλη)
 
Πες την και: Η τσιγγάνα μάνα
Εξαίσια ερμηνεία της προστατευτικής τσιγγάνας μητέρας που βλέπει την πολυαγαπημένη της κόρη Ερατώ (Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους) να ερωτεύεται έναν "μπαλαμό", τον νεαρό αρχιτέκτονα Αντώνη (Απόστολος Γκλέτσος).
Το φυσικό μελαχρινό της και η μεστή απόδοση της δραματικότητας του ρόλου της εξασφάλισαν το αποτέλεσμα να μην μπορούμε να φανταστούμε μέχρι σήμερα κάποια καταλληλότερη για το ρόλο της μητέρας της Ερατούς.
Το δώρο μας: Ένας γαμπρός από την ίδια φυλή για να ησυχάσει το κεφάλι της.
Φανή - "Η Ζωή Που Δεν Έζησα" (1998-99)
(Ταμίλα Κουλίεβα)
 
Πες την και: Η μάνα που δεν νοιάστηκε ποτέ για τον εαυτό της
45 ετών πια, η πρόσφυγας από την Οδησσό Φανή μένει μόνη με το γιο της (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης), αφού ο άντρας της, τον οποίο παντρεύτηκε στα 16, τους εγκατέλειψε. Μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα του γιου της, η Φανή θα γνωρίσει τον φίλο του Βαγγέλη και θα τον ερωτευτεί παράφορα. Βασικά θα ερωτευτεί για πρώτη φορά στη ζωή της και θα προσπαθήσει να ζήσει όλα όσα δεν μπόρεσε ποτέ. Ο γιος Μαρκουλάκης, βέβαια, είχε άλλη άποψη.
Το δώρο μας: Μια μηχανή του χρόνου για να τα πάρει όλα από την αρχή.
Μαργαρίτα Πετρίδου - "Άκρως Οικογενειακόν" (2001-03)
(Ναταλία Τσαλίκη)
 
Πες την και: Η κλασική Ελληνίδα μάνα
Παντρεμένη με τον δικηγόρο Αλέξανδρο Θεοτοκάτο (Γιάννης Μπέζος) -αλλά και με τον ίδιο τον Μπέζο στην πραγματικότητα- η Μαργαρίτα είναι η περίπτωση της συζύγου που παράτησε τις σπουδές της για να παντρευτεί και να κάνει τη δική της οικογένεια.
Μεγάλη (οικογένεια) εν προκειμένω, αφού έχει ήδη τέσσερα παιδιά, τα οποία φροντίζει μελετώντας ταυτόχρονα το τελευταίο της μάθημα για το -κατά πολύ καθυστερημένο πια- πτυχίο της Νομικής. Ένας "απαλός" ρόλος σε μια απαλά κωμική σειρά. Ως μάνα, πάντως, θα έπαιρνε πολλούς σταυρούς με το κόμμα Μ.Π.Ε.Ν.Μ.Α. ("Μη Παραιτημένες Ελληνίδες Νοικοκυρές Με Άποψη). (σ.σ. Δικό μας, τώρα μας ήρθε)
Το δώρο μας: Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Εγκληματολογία. Έτσι, μπας και ανάψουν λίγο τα αίματα.
Ράνια Κωνσταντακάτου - "Singles" (2004-08)
(Μαρία Σολωμού)
 
Πες την και: Η μοντέρνα-ανύπαντρη μάνα
Γνωστή για τις θεωρίες της (aka "Οι θεωρίες της Ράνιας"), τα νεύρα και τον έρωτα με τον Περιστερόπουλο, η Ράνια ήταν η ψυχή της παρέας των Singles και από τον δεύτερο κύκλο της σειράς είχε και τον γιο της, Λουκά. Επίσης είχε και μια συγκάτοικο, τη Λίλα (Σάννυ Χατζηαργύρη). Ο τέλειος τρόπος να μεγαλώσει ένα παιδί(;).
Το δώρο μας: 10 δωρεάν μαθήματα-ασκήσεις ηρεμίας
Βούλα - "Λάκης Ο Γλυκούλης" (2008-10)
(Ζέτα Δούκα)
 
Πες την και: Η μέγαιρα, άπιστη, ξεμυαλισμένη μάνα
Παραδόπιστη, φαντασμένη και τα επίθετα δεν έχουν τελειωμό για τη Βούλα, τη γυναίκα του Λάκη (Πέτρος Φιλιππίδης) που τον απατά με τον ίδιο του τον αδερφό, Νίκο (Ιωσήφ Μαρινάκης) επειδή απλά είναι πιο πλούσιος και πονηρός από τον άντρα της. Μητέρα τριών παιδιών, η Βούλα ψάχνει για τη Μεγάλη Ζωή που είναι σίγουρη ότι δεν μπορεί να βρει δίπλα στον Λάκη. Υπάρχουν κι αυτές οι μάνες...
Το δώρο μας: Ένα box-set του "Desperate Housewives" ως απεγνωσμένη και η ίδια (για τους δικούς της λόγους).
Ελένη - "Χαρά Αγνοείται" (2009)
(Μαρία Καβογιάννη)
 
Πες την και: Η μάνα που ζει το μεγαλύτερο δράμα
Καμία πλάκα, μόνο άγχος και αγωνία. Το να αγνοείται το παιδί της ενδεχομένως να είναι το πιο ψυχοφθόρο σενάριο που μπορεί να αντιμετωπίσει μια μάνα.
Το δώρο μας: Η Χαρά και η χαρά.
Λενιώ Πετράκη - "Το Νησί" (2010-11)
(Κατερίνα Λέχου)
 
Πες την και: Η βαριά άρρωστη μάνα
Δασκάλα και μητέρα δύο κοριτσιών, η Λενιώ αναγκάζεται να εγκαταλείψει την οικογένειά της και να ζήσει στη Σπιναλόγκα, όταν κολλάει τη νόσο Χάνσεν από έναν μαθητή της, τον μικρό Δημήτρη. Πιο δραματικό δεν γίνεται. Γίνεται, δηλαδή, στο νησί των εξόριστων.
Το δώρο μας: Το φάρμακο για τη νόσο Χάνσεν. Πριν είναι πολύ αργά.
Βίκυ Χαλκιά - "Κλεμμένα Όνειρα" (2011-..)
(Λίλη Τσεσματζόγλου)
 
Πες την και: Η μη ρεαλιστική μάνα
Μετά από μια ερωτική περιπέτεια με τον επιχειρηματία Δημήτρη Μαλτέζο, η Βίκυ φέρνει στη ζωή το γιο του, Σταύρο (Κωνσταντίνος Λάγκος), τον οποίο εμείς γνωρίζουμε ως φοιτητή ενός κολεγίου μπλα μπλα μπλα.
Ο Σταύρος δεν ξέρει ποιος είναι ο πατέρας του, αλλά εμείς ξέρουμε ότι η πραγματική ηλικία της ηθοποιού που κάνει τη μάνα Βίκυ και αυτού που κάνει το γιο Σταύρο είναι μάλλον ηλικία για το δίπτυχο ενός ζευγαριού παρά για εκείνο μάνας και γιου.
Κατά τ' άλλα, έχουμε εκφράσει τη συμπάθειά μας για τα Κλεμμένα Όνειρα γενικότερα.
Το δώρο μας: Ένα συνετό, γυναικείο χτένισμα
BONUS: Και οι "7 Θανάσιμες Πεθερές". Κλινικές περιπτώσεις μανάδων όλες τους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου