Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανω Πορόια: στο παρατηρητήριο του Μπέλες και της Κερκίνης

Εναρμονισμένο με τα υλικά της φύσης, κατηφορίζει την πλαγιά του Μπέλες (όρος Κερκίνη) μαζί με τα υγρά μονοπάτια του βουνού, συμπροφέρει τους ήχους των πουλιών, των νερών, των φύλλων που κινούνται στο ρυθμό του φθινοπωρινού αέρα.
Χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στις νότιες πτυχώσεις του βουνού που ορίζει το τριεθνές, τα Ανω Πορόια αισθάνονται τους υδρατμούς της λίμνης Κερκίνης.

Ο οικισμός διατηρεί τον πολύπτυχο, πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του, συνδυάζοντας ήθη και έθιμα των διαφορετικής προέλευσης κατοίκων του, αφού με το πέρασμα των αιώνων κατοικήθηκε από Βλάχους, Μικρασιάτες πρόσφυγες, Πόντιους και Θρακιώτες.
Η βόλτα στα φυλλόστρωτα αυτήν την εποχή σοκάκια του, πλάι σε μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής κτίσματα και αρχοντικά, σε πετρόκτιστα μονοπάτια διακοσμημένα πλούσια από τη φύση, προσφέρεται ακόμη και για μονοήμερη απόδραση καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η πρόσβαση
Σε απόσταση 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, μπορεί πολύ εύκολα κανείς να φτάσει στο γραφικό αυτό παρατηρητήριο του Μπέλες και της Κερκίνης, απολαμβάνοντας φιλοξενία, καλό φαγητό και περιήγηση στις ομορφιές που το περιβάλλουν. Εκτός από την πρόσβαση μέσω του οδικού άξονα προς Σέρρες (στρίβουμε στη διασταύρωση για Κερκίνη), υπάρχει και η επιλογή της πρόσβασης από το δρόμο Θεσσαλονίκη – Κιλκίς – Προμαχώνας, μια επίσης ενδιαφέρουσα διαδρομή.
Στο Μπέλες
Με ορμητήριο τον παραδοσιακό οικισμό, που αποτελεί μια από τις κεντρικές εισόδους στο Μπέλες, μπορείτε να ανακαλύψετε τα μυστικά του. Ο Βοτανικός Παράδεισος, όπως έχει χαρακτηριστεί το βουνό, για το ιδιαίτερο βοτανικό και ζωολογικό ενδιαφέρον, συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές NATURA 2000.
Το φθινόπωρο οι πλαγιές του, υφασμένες με τα χρώματα των κυκλαμίνων και τις γήινες αποχρώσεις στις φυλλωσιές των δέντρων, φτιάχνουν εικόνες με γλυκιά γοητεία. Μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη ορεινή φύση, με τις οξιές, τα πλατάνια, τις δρυς, τα σφενδάμια, τις ιτιές, τα έλατα, με τετρακίνητο όχημα, με ποδήλατο βουνού ή με λίγη πεζοπορία μέσα από τα σηματοδοτημένα περιπατητικά μονοπάτια. Την περιοχή διασχίζουν με μία πορεία ενωμένα τα διεθνή περιπατητικά μονοπάτια Ε4 Και Ε6.
Σε μια φανταστική τοποθεσία ακριβώς πάνω από το παρυδάτιο δάσος και πάνω στη διαδρομή των διεθνών περιπατητικών μονοπατιών είναι χτισμένο ένα αριστούργημα αγιορείτικης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, το Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου. Αν έχετε διάθεση, αφιερώστε λίγο χρόνο για μια επίσκεψη.
Μετά το βουνό, η ώρα της λίμνης
Δε θα προλάβετε να δείτε το επιβλητικό πέταγμα των πελαργών, που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Κερκίνη, αλλά οι υπόλοιποι φτερωτοί κάτοικοι του υδροβιότοπου προσφέρουν εικόνες που δεν εγκαταλείπουν τη μνήμη ποτέ: οι βουτιές των κορμοράνων στα νερά, προς αναζήτηση τροφής, ανάμεσα σε εντυπωσιακά λευκά και κίτρινα νούφαρα, και το αρχοντικό άπλωμα των φτερών τους, το φθινοπωρινό χρώμα του μανδύα των πελεκάνων, το συντονισμένο φτερούγισμα των αποδημητικών που κρύβουν τον ήλιο, οι ερωδιοί, τα φλαμίνγκο.
Μπορείτε να κάνετε περιήγηση στη λίμνη με πλάβες ή κανό, αρκεί να μην ταράξετε την ατμόσφαιρα του υγροβιότοπου, να επιλέξετε τις πεζοπορικές ή ποδηλατικές διαδρομές, ή να επιδοθείτε σε μια περιήγηση με άλογα.
Παρατηρήστε από μακριά τους νεροβούβαλους που διαβούν στην Κερκίνη και κυρίως κοντά στην είσοδο του Στρυμόνα στη λίμνη.
Και λίγη Ιστορία
Η περιοχή έχει να διηγηθεί και αρκετή... Ιστορία, λόγω της θέσης της κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας. Το οχυρό του Ρούπελ με το μουσείο του, επισκέψιμα κυρίως τα Σαββατοκύριακα, είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος των συνόρων. Απέχει 3 χλμ. από το τελωνείο του Προμαχώνα και 7 χλμ. από τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα.
Ενδιαφέρον έχει και η επίσκεψη στο οχυρό του Ιστίμπεη, μέσα από το χωριό Νέο Πετρίτσι. Ανηφορίζοντας στα άδυτα του Μπέλες, ξετυλίγεται μπροστά σας και ένα κομμάτι της νεότερης ελληνικής Ιστορίας.
Η θέση των Ανω Ποροΐων είναι ιδανική και για ακόμη περισσότερες εξορμήσει, αρκεί να έχετε χρόνο, διάθεση και χρήματα για να διανυκτερεύσετε στην περιοχή.
Το Αγκιστρο με το βυζαντινό χαμάμ, το Σιδηρόκαστρο με τα ιαματικά λουτρά του, ο Στρυμόνας με το παρυδάτιο δάσος του, η λίμνη Δοϊράνη, τα Κρούσια είναι μερικά ακόμη σημεία επίσκεψης που αξίζουν το χρόνο σας.
Γεύση από βουβάλι
Σίγουρα θα γευτείτε βουβαλίσιο κρέας, λουκάνικα και σουτζουκάκια βουβαλιού, ψητό γουρουνόπουλο αλλά και πέστροφες. Οι μακεδονίτικες γεύσεις υπερτερούν, ενώ εξαιρετικός είναι ο καβουρμάς βουβαλιού, που βασίζεται σε μια παραδοσιακή συνταγή συντήρησης κρεάτων μέσα σε κιούπια, που την έφεραν στην περιοχή της Κερκίνης οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Δε θα φύγετε, αν πρώτα δε δοκιμάσετε τυροκομικά και γαλακτοκομικά από βουβαλίσιο γάλα. Για γλυκό, ενδείκνυται ο σερραϊκός ακανές, με φρέσκο βούτυρο και καλοψημένο αμύγδαλο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου