Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

4 ιδέες για μπάνιο με καταπραϋντικά αιθέρια έλαια & τα οφέλη τους


bath
To σαββατοκύριακο αρχίζει να φαίνεται από μακριά και αποτελεί την κατάλληλη μέρα για να διώξουμε όλο το άγχος και την κούραση της εβδομάδας και να χαλαρώσουμε. Ιδανικός τρόπος για να το πετύχουμε είναι ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια για εσάς πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Τα αιθέρια έλαια στο μπάνιο έχουν ευεργετικές ιδιότητες και μυρίζουν υπέροχα βοηθώντας στη χαλάρωση ακόμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για τα μικρά παιδιά.

Αιθέρια έλαια
Τα αιθέρια έλαια έχουν υψηλή συγκέντρωση (συνήθως είναι 70 φορές πιο συμπυκνωμένα από το φυτό) και γι’αυτό αρκεί μια μικρή ποσότητα στη χρήση τους. Τα μπάνια με αιθέρια έλαια είναι ιδανικά για θεραπεία σε δερματικά, σε προβλήματα κυκλοφορίας, στο στρες, την ένταση, την αϋπνία, και τους μυϊκούς πόνους.
Έλαια βάσης
Επειδή τα αιθέρια έλαια είναι πολύ συμπυκνωμένα μπορεί να δημιουργήσουν ερεθισμό στο δέρμα όταν εφαρμόζονται χωρίς ένα έλαιο βάσης. Τα έλαια βάσης είναι συνήθως άοσμα έλαια που προέρχονται από φυτά και καρπούς και χρησιμοποιούνται για να απαλύνουν τη σύνθεση του αιθέριου ελαίου της επιλογής σας. Μερικά από τα πιο γνωστά έλαια βάσης είναι τα ακόλουθα:
  • Αμυγδαλέλαιο
Ένα άοσμο έλαιο, πολύ θρεπτικό για το δέρμα και πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνη D, λινολεϊκό οξύ. Είναι αξιοσημείωτο ότι καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα και είναι επίσης ένα θαυμάσιο ενυδατικό. Επίσης χρησιμοποιείται συχνά σε μασάζ.
almond oil
  • Λάδι από Κουκούτσια Σταφυλιού
Αυτό το έλαιο σταφυλιού είναι πολύ καλό για λιπαρά ή με τάση ακμής δέρματα γιατί έχει στυπτικές ιδιότητες. Είναι πολύ ελαφρύ και απορροφάται εύκολα από το δέρμα.
Grape-seed-oil
  • Έλαιο βερίκοκου
Αυτό θεωρείται ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα έλαια βάσης. Όντας πολύ πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, ειδικά βιταμίνη Α, θεωρείται ως ένα καλό λάδι για όλους τους τύπους δέρματος.
Apricot Kernel Oil
  • Έλαιο Jojoba
Είναι γνωστό για τη συνεισφορά του στη λάμψη του δέρματος. Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Ε και έχει ένα πολύ ελαφρύ άρωμα. Αυτό το λάδι είναι θαυμάσιο σε ένα μπάνιο με αιθέρια έλαια.
jojoba-oil
Γάλα
Αντί για έλαιο βάσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ½ με 1 κούπα γάλα για να ισορροπήσετε τη σύσταση του αιθέριου ελαίου.Το γάλα περιέχει περιέχει γαλακτικό οξύ που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και ενυδατώνει το ξηρό ή ερεθισμένο δέρμα. Αναμείξτε το λοιπόν με ένα αιθέριο έλαιο, όπως το χαμομήλι, και δημιουργείστε ένα μπάνιο που κάνει θαύματα σε φλεγμονές ή ερεθισμένο δέρμα.

Εάν χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια στο μπάνιο των παιδιών σας, είναι πολύ σημαντικό είναι να φροντίσετε για τις προτεινόμενες ποσότητες:
  • Για παιδιά κάτω του ενός, χρησιμοποιήστε μόνο μία σταγόνα από κάθε αιθέριο έλαιο.
  • Για παιδιά 2-4 μην προσθέσετε περισσότερο από 2-3 σταγόνες.
  • Για παιδιά 4-12 προσθέστε 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο.
  • Για παιδιά ηλικίας άνω των 12 και ενήλικες προσθέστε 3-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο.
kids bath


Κάντε ένα έλεγχο στο δέρμα πριν το μπάνιο

Εάν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει το αιθέριο έλαιο και ανησυχείτε για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ για να δείτε αν θα προκληθεί κάποιο ερέθισμα στο δέρμα σας.
  • Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι βάσης με το αιθέριο έλαιο της επιλογής σας.
  • Απλώστε μια μικρή ποσότητα στο εσωτερικό του καρπού σας.
  • Περιμένετε 24 ώρες πριν πλύνετε την περιοχή και εάν δεν εμφανιστεί κοκκινίλα ή ερεθισμός, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο σε ένα λουτρό.

Κάντε μπάνιο με αιθέρια έλαια

  • Μπάνιο με λεβάντα

Η λεβάντα είναι μια «πεμπτουσία» της χαλάρωσης! Δεν είναι ιδανική μόνο για να ηρεμήσετε αλλά ανακουφίζει επίσης το ερεθισμένο δέρμα με αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Αυτό το μπάνιο είναι υπέροχο για μωρά ή παιδιά που έχουν δυσκολία να ηρεμήσουν το βράδυ ή να κοιμηθούν.

levander

Ανακατέψτε:

• 2-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

• 2 κουταλιές της σούπας έλαιο βάσης

Γεμίστε τη μπανιέρα νερό και μόλις το λουτρό έχει φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, προσθέστε τα αιθέρια έλαια, ανακατέψτε με το χέρι και απολαύσετε!


  • Μπάνιο με ευκάλυπτο
Είναι ένα αρωματικό λάδι που χρησιμοποιείται για δερματικές παθήσεις και την καταπράυνση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Είναι πολύ χρήσιμο στον καθαρισμό των ρινικών διόδων και ανακουφίζει από την αναπνευστική συμφόρηση. Ο ευκάλυπτος καταπραΰνει επίσης τις εκδορές του δέρματος, όπως τσιμπήματα εντόμων, εγκαύματα ή φουσκάλες.
Για ακόμη και μικρά παιδιά, το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Μπορείτε να προσθέσετε είτε το λάδι κατευθείαν στο μπάνιο, ή να το τοποθετήσετε σε ατμό νερού στο νεροχύτη ή σε ένα μπολ. Το παιδί θα αναπνεύσει τους ατμούς και θα ανακουφιστεί.
eukalyptus
Ανακατέψτε:
• 2 κουταλιές της σούπας έλαιο βάσης
• 1-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου
Γεμίστε την μπανιέρα και ανακατέψτε τα λάδια μόνο αφού το νερό έχει γεμίσει έτσι ώστε να μην εξατμιστούν τα έλαια. Ανακατέψτε με το χέρι σας και να απολαύσετε για όσο το δυνατόν περισσότερο.

  • Μπάνιο με έλαιο από τεϊόδεντρο
Το έλαιο αυτό περιέχει συστατικά που ονομάζετονται τερπενοειδή και χρησιμοποιείται ευρέως ως αντιμικροβιακό και αντισηπτικό. Λαμβάνοντας ένα μπάνιο με λάδι από τεϊόδεντρο μπορείτε να καταπολεμήσετε πολλές ερεθισμούς του δέρματος.
tea-tree
Ανακατέψτε:
• 2 κουταλιές της σούπας έλαιο βάσης
• 2-4 σταγόνες Αιθέριο Έλαιο τεϊόδεντρο
Μετά την ανάμειξη λαδιών, γεμίστε το μπάνιο με νερό και βεβαιωθείτε ότι το νερό δεν είναι πολύ ζεστό, για να μην επιδεινώσει τους ερεθισμούς του δέρματος. Χαλαρώστε και αφήστε να αρχίσει η επούλωση!
Για να είναι έξτρα θρεπτικό το λουτρό προσθέστε μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας.

  • Μπάνιο με έλαιο χαμομηλιού
Το χαμομήλι είναι ένα πλούσιο, αλλά ήπιο βότανο για την ανακούφιση δέρματος και τη χαλάρωση της έντασης. Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για να απαλύνει ερεθισμούς του δέρματος ή για να έχετε απλά ένα πολύ θρεπτικό μπάνιο. Καταπραΰνει τα εξανθήματα (συμπεριλαμβανομένων των εξανθημάτων από την πάνα), τη φαγούρα ή τη φλεγμονή του δέρματος. Μειώνει επίσης τον κοινό πόνο και πρήξιμο, τον πόνο των μυών, τις κράμπες της περιόδου και το άγχος. Βοηθά επίσης να μαλακώσει το δέρμα.
chamomile
Ανακατέψτε:
• 3-5 σταγόνες αιθέριου ελαίου από χαμομήλι
• 2 κουταλιές της σούπας έλαιο βάσης ή 1/2 φλιτζάνι γάλα.


Σημείωση: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ορισμένα αιθέρια έλαια θα πρέπει να αποφεύγεται λόγω των ιδιοτήτων που περιέχουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου