ΥΛΙΚΑ για μια φόρμα με τρύπα, δύο μακρόστενες φόρμες ή 4 μιας χρήσης αλουμινένιες.
- 350γρ ζάχαρη
- 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80γρ κακάο σε σκόνη (χωρίς ζάχαρη)
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1 φλιτζάνι γάλα (240μλ) με 1 κ.σ. ξύδι
- 1 φλιτζάνι καφέ (240μλ) ή την ίδια ποσότητα σε νερό
- 120μλ σπορέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
- 2 αβγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 170oC αέρα.
- Βουτυρώστε και αλευρώστε τη φόρμα ή τις φόρμες σας.
- Βάλτε όλα τα ξηρά υλικά (ζάχαρη, αλεύρι, μπέκιν, σόδα, κακάο) σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε με ένα σύρμα (αβγοδάρτη).
- Βάλτε τα αβγά σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τα λίγο με ένα πιρούνι και έπειτα προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υγρά (γάλα, ξύδι, καφέ, λάδι).
- Ρίξτε τα υγρά στα ξηρά υλικά ανακατεύοντας καλά με ένα ξύλινη κουτάλα ή με μια σπάτουλα σιλικόνης, ώστε να ομογενοποιηθούν.
- Ρίξτε το μίγμα στη φόρμα και ψήστε για 45 περίπου λεπτά το κέικ με την τρύπα και για 30 το μακρόστενο.
- via